Ο καταλυτικός ρόλος των Αμερικανικών μαχητικών F-35 στην "σφαγή" της Ρωσικής Αεροπορίας από την Ουκρανική αεράμυναΤο F-35 συγχρονίζει δεδομένα από διάφορους αισθητήρες για να δημιουργήσει μια συνοπτική, λεπτομερή εικόνα του πεδίου μάχης, την οποία μοιράζεται με άλλα φίλια οπλικά συστήματα

Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο " Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς", επισημαίναμε πως  αποδεικνύεται  στην πράξη η τεράστια αεροπορική υπεροχή του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας, αφού η αδύναμη  και εξαντλημένη από πυραύλους Ουκρανική αεράμυνα, με ανύπαρκτη αεροπορία, κατάφερε μόνο τις δύο (2) τελευταίες εβδομάδες να καταρρίψει 14  Ρωσικά μαχητικά  και 1 αεροσάφος έγκαιρης προειδοποίησης. 

Ο ενεργός ρόλος των F-35 των ΗΠΑ στην καταστολή της Ρωσικής αεράμυνας στην Ουκρανία

Τώρα έρχεται Διεθνές ΜΜΕ σε σχετικό με το θέμα άρθρο του με τίτλο "Τα F-35 σαρώνουν την Ουκρανία για να εντοπίσουν τη ρωσική αεράμυνα, λέει η Σιγκαπούρη", να ρίξει φως στα αίτια των τεράστιων αεροπορικών απωλειών της Ρωσίας, επισημαίνοντας:

"Ο υπουργός Άμυνας της Σιγκαπούρης, Ng Eng Hen, ανακοίνωσε ότι αμερικανικά F-35 έχουν εμπλακεί ενεργά σε αποστολές πάνω από την Ουκρανία. Ο στόχος αυτών των αποστολών είναι ο εντοπισμός των ακριβών θέσεων των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων-αεροσκαφών.

«Σε πρόσφατες δραστηριότητες, οι Ηνωμένες Πολιτείες κινητοποίησαν τα F-35 τους για να εντοπίσουν στόχους της Ρωσικής αεράμυνας εντός της Ουκρανίας. Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν διαδίδονται στη συνέχεια στις χώρες του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο αρχηγός του στρατού της Σιγκαπούρης.

Την αποκάλυψη έκανε ο Ng Eng Hen κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημοσίων Συμβάσεων.

Αξίζει να σας υπενθυμίσουμε ότι η Σιγκαπούρη αποφάσισε πρόσφατα να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες προμηθευόμενη οκτώ επιπλέον μαχητικά stealth F-35A από τη Lockheed Martin, προσθέτοντάς τα στα 12 αμερικανικά μαχητικά stealth F-35B  που προμηθεύθηκε το 2020.

Σε αντίθεση με τις υποθέσεις που γίνονται από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, που υποδηλώνουν ότι αυτή είναι η πρώτη επιβεβαίωση ότι τα F-35 χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη της Ουκρανίας, υπενθυμίζουμε ότι  μια παρόμοια περίπτωση αναφέρθηκε τον περασμένο Απρίλιο βασισμένη στην παραδοχή ενός Αμερικανού πιλότου.

Επιβεβαίωσε ότι το F-35 που οδηγούσε χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό της θέσης ενός ρωσικού συστήματος S-300 που σταθμεύει κοντά στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας.

Όχι μόνο το σχόλιο του Ng Eng Heng επικυρώνει τη χρήση των F-35 από την USAF στις προσπάθειες επιτήρησής τους στην Ουκρανία, αλλά και η διαδικτυακή πηγή του Στρατιωτικού Τμήματος της Σιγκαπούρης προσφέρει μια εις βάθος ματιά σε αυτό το γεγονός.

Περιγράφουν αυτό το αεροπλάνο με ζωηρές λεπτομέρειες ως μια «ραδιοηλεκτρονική  σκούπα», ουσιαστικά ένα προηγμένο εργαλείο ικανό στη συλλογή πληθώρας πληροφοριών.

Τα F-35 είναι γνωστό πως είναι εξοπλισμένο με κορυφαίο εξοπλισμό για τη συλλογή διαφορετικών δεδομένων πληροφοριών. Αυτό περιλαμβάνει το ραντάρ APG-81 AFAR, το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου AN/ASQ-239 και το ηλεκτροοπτικό σύστημα EOTS.

Για να το θέσω απλά, το F-35 είναι ένα πρόσθετο εξάρτημα που έχει προστεθεί στο περίπλοκο δίκτυο πλατφορμών και αισθητήρων που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος από δυτικά έθνη, με τις ΗΠΑ ως ηγέτη, παρέχοντας στην Ουκρανία σημαντικές πληροφορίες.

Ηλεκτρονικό υπερόπλο το F-35
Συγκεκριμένα, το AN/APG-81 – βασικό στοιχείο της ικανότητας σάρωσης ραντάρ του F-35 – επιδεικνύει εξαιρετική παρακολούθηση μέσω της λειτουργίας χαρτογράφησης υψηλής ανάλυσης. Είναι ικανό να εντοπίσει και να ταξινομεί διάφορους στόχους σε ένα εκτεταμένο έδαφος. Αυτό το υπερσύγχρονο σύστημα λειτουργεί αναπτύσσοντας μια σειρά από μικροσκοπικές μονάδες ραντάρ που κατευθύνουν ηλεκτρονικά τις δέσμες ραντάρ. Αυτός ο μηχανισμός επιτρέπει στο F-35 να σαρώνει ταυτόχρονα  περιοχές σε διάφορες γωνίες χωρίς να περιστρέφει το πιάτο του ραντάρ.

Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο του οπλοστασίου ανίχνευσης του F-35 είναι το Σύστημα Κατανεμημένου Διαφράγματος [DAS]. Αυτή η διαμόρφωση περιλαμβάνει έξι αισθητήρες υπερύθρων υψηλής ευκρίνειας που είναι στρατηγικά τοποθετημένοι γύρω από το αεροσκάφος, προσφέροντας στον πιλότο μια ολοκληρωμένη, οπτική της γύρω θέας.


Επιπλέον, είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι το F-35 είναι εξοπλισμένο με το AN/ASQ-239 Barracuda, ένα προηγμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου. Αυτό το σύστημα υπερέχει στον εντοπισμό, τον εντοπισμό και την παρακολούθηση εχθρικών μεταδόσεων ραντάρ και επικοινωνιών, ένα χαρακτηριστικό καθοριστικό για την ανίχνευση αντιαεροπορικών συστημάτων.

Εκτίμηση
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι η χαρακτηριστική δύναμη  του F-35 είναι η απρόσκοπτη ενσωμάτωση αυτών των στοιχείων μέσω ενός γρήγορου δικτύου οπτικών ινών και προηγμένων αλγορίθμων σύντηξης δεδομένων.

Το αποτέλεσμα, είναι ότι το F-35 συγχρονίζει δεδομένα από διάφορους αισθητήρες για να δημιουργήσει μια συνοπτική, λεπτομερή εικόνα του πεδίου μάχης.

Αυτή η ενσωμάτωση όχι μόνο μειώνει τον φόρτο εργασίας του πιλότου, αλλά επίσης αυξάνει την επίγνωση της κατάστασης, ενισχύοντας έτσι την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα του F-35 στον εντοπισμό και την απόκριση σε αντιαεροπορικά συστήματα και εχθρικά αεροσκάφη.

 Κατόπιν  των ανωτέρω, εκτίμησή μας  είναι ότι τα Αμερικανικά F-35 έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη σφαγή της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας τις τελευταίες δύο (2) εβδομάδες, από την Ουκρανική αεράμυνα.