Τα βρίσκουν μπαστούνια οι Τούρκοι με τους πυραύλους Κρουζ Gezgin-ATMACA επί του νέου Αντιτορπιλικού TF-2000 με το οποίο θέλουν να ελέγχουν το ΑιγαίοΗ ελληνική απάντηση ΘΑ είναι οι αμερικανικής κατασκευής Φρεγάτες τύπου Constellation

Ο διοικητής των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, ναύαρχος Ερτσουμέντ Τατλίογλου, επισκέφθηκε τη Διοίκηση Ναυπηγείων της Κωνσταντινούπολης και το Γραφείο Σχεδιασμού Έργων Ναυτικών Δυνάμεων στις 28 Φεβρουαρίου.

Εκεί έλαβε ενημέρωση για τη διαδικασία σχεδιασμού και τα νέα σχέδια για το πρόγραμμα TF-2000.

Το γραφείο μελετών, το οποίο Βρίσκεται στις ίδιες εγκαταστάσεις με το ναυπηγείο, ξεκίνησε τις προσπάθειες σχεδιασμού τον Ιούλιο του 2017.Η κύρια αποστολή του εγχώριου τουρκικού Αντιτορπιλικού TF-2000 είναι να ανιχνεύει και να καταστρέφει κατευθυνόμενους πυραύλους.

Σύμφωνα με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, το πλοίο θα μπορεί να ανιχνεύει ακόμα και βαλλιστικούς πυραύλους.

Δεν είναι σαφές πόσα πλοία σκοπεύει να αγοράσει το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, ή πόσα χρήματα διατίθενται για το πρόγραμμα και πόσο χρόνο θα διαρκέσει η κατασκευή.

Η τελευταία όμως μακέτα αυτού του σκάφους δείχνει αλλαγές από τις προηγούμενες
Για παράδειγμα, το αρχικό εκτόπισμα ήταν 7.000 τόνοι. Και σε προηγούμενες εκδόσεις, η υπολογιζόμενη ταχύτητα πλεύσης ήταν 28 και πλέον κόμβοι (32+ mph).

Επίσης το πλοίο σε παλαιότερο σχέδιο είχε μήκος 166 μέτρα (545 πόδια) και πλάτος 21,5 μέτρα (70,5 πόδια), με εκτόπισμα 8.500 τόνων.

Στην τελευταία σχεδίαση, το πλοίο έχει μήκος 149 μέτρα και πλάτος 21,3 μέτρα, καθώς και βύθισμα 5,75 μέτρα.

Το εκτόπισμα θα είναι 8.300 τόνοι.

Ο κύριος μηχανισμός κίνηση του αποτελείται από έναν κινητήρα ντίζελ ή αερίου, ο οποίος αναμένεται να βοηθήσει το σκάφος να φτάνει τους 26 κόμβους (30 mph) ή και περισσότερο.

Το πλοίο θα διαθέτει ένα κύριο πυροβόλο των 127 χιλιοστών, και δύο τηλεκατευθυνόμενα πυροβόλα των 25 χιλιοστών.

Θα διαθέτει επίσης δύο συστήματα κάθετης εκτόξευσης Midlas. Το  πρώτο, με 32 κελιά, θα βρίσκεται ανάμεσα στη γέφυρα και το κύριο πυροβόλο.

Το άλλο σύστημα κελιών οπλισμένο με 64 βλήματα, θα βρίσκεται κοντά στο κύριο ιστό. Τα κύρια όπλα του τουρκικού Αντιτορπιλικού θα είναι οι πύραυλοι αεράμυνας Siper και Hisar.

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό είχε ανακοινώσει  προηγουμένως ότι το TF-2000 θα είναι εξοπλισμένο με πυραύλους Κρουζ Gezgin που εκτοξεύονται από συστήματα κάθετης εκτόξευσης, αλλά τώρα δεν αναφέρεται τίποτα και αυτό προβληματισμό για τυχόν προβλήματα που έχουν οι Τούρκοι στα σχέδια τους .

Το πλοίο διαθέτει επίσης και ένα αμυντικό πυραυλικό σύστημα.Η νεότερη έκδοση του TF-2000 συνοδεύεται επίσης με δομικές αλλαγές.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, στο πλοίο θα μεταφέρονται  τέσσερα φουσκωτά σκάφη μήκους 12 μέτρων. ή διάφορα μη επανδρωμένα υποβρύχια.

Υπήρχε επίσης χώρος για 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Atmaca, αλλά η πιο πρόσφατη σχεδίαση δεν δείχνει ειδικούς εκτοξευτές επί του σκάφους.

Το πλοίο θα έχει 130-150 μέλη πληρώματος και θα διαθέτει καταλύματα για 200 άτομα.

Το βεληνεκές του πλοίου εκτιμάται ότι είναι 5.000 ναυτικά μίλια με ταχύτητα 18 κόμβους, ενώ θα διαθέτει ελάχιστη επιχειρησιακή ικανότητα 45 ημερών χωρίς αναπλήρωση, καθώς  δύναται να εκτελεί αποστολές για 180 ημέρες χωρίς εφοδιαστική υποστήριξη από την βάση του.