Το Ισραήλ ετοιμάζεται να “θάψει” οικονομικά την Τουρκία ενώ αεροσκάφη του προσομοιώνουν επιδρομή σε ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλουςΤα Αμερικανοισραηλινό λόμπυ θα μπλοκάρει τα τουρκικά προϊόντα σε ΗΠΑ και Ευρώπη ενώ θα έχουμε και περιορισμό των ξένων επενδύσεων στην Τουρκία

Σε οριακό σημείο είναι  πλέον οι σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας, μετά την τουρκική άρνηση εισαγωγής προϊόντων στο Ισραήλ σήμερα Τρίτη έως ότου κηρυχθεί εκεχειρία στη Γάζα.

Η απάντηση δόθηκε από τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ στην Άγκυρα και είναι ισοπεδωτική οικονομικά για την “άρρωστη” τουρκική οικονομία:

Ο Ίσραελ Κατζ ανέφερε : «Ο Ερντογάν θυσιάζει και πάλι τα οικονομικά συμφέροντα του λαού της χώρας του για να στηρίξει στους δολοφόνους της Χαμάς στη Γάζα που βίασαν, δολοφόνησαν και βεβήλωσαν τα σώματα γυναικών, κοριτσιών, ενηλίκων ενώ έκαψαν και ζωντανά παιδιά.

Το Ισραήλ δεν θα υποκύψει στη βία και τον εκβιασμό, δεν θα συγχωρήσει τη μονομερή παραβίαση των εμπορικών συμφωνιών και θα λάβει παράλληλα μέτρα κατά της Τουρκίας που θα βλάψουν την οικονομία της.

Έδωσα εντολή για την δημιουργία μιας ειδικής λίστας προϊόντων με την οποία το Ισραήλ θα εμποδίσει την Τουρκία να εξάγει και επιπλέον, ενώ θα επικοινωνήσω και με άλλα κράτη καθώς και οργανισμούς στις ΗΠΑ, προκειμένου να διακόψω τις επενδύσεις στην χώρα αυτή, και να αποτρέψω την εισαγωγή τουρκικών προϊόντων και στους φίλους μας στην Αμερική.

Το Κογκρέσο να εξετάσει την παραβίαση των νόμων για το μποϊκοτάζ και θα επιβάλει τις ανάλογες κυρώσεις στην Τουρκία».

Η κόντρα των δύο χωρών θα μεγαλώσει σύντομα με την αποστολή στολίσκου από την Τουρκία για την παροχή βοήθειας στην Γάζα, ενώ η τουρκική οικονομία θα βογκήξει στην κυριολεξία.

Τι έπραξε η Τουρκία κατά του Ισραήλ:
Η Τουρκία περιόρισε τις εξαγωγές μιας ευρείας γκάμας προϊόντων στο Ισραήλ σήμερα Τρίτη έως ότου κηρυχθεί εκεχειρία στη Γάζα, στο πρώτο σημαντικό μέτρο της Άγκυρας κατά του Ισραήλ μετά από έξι μήνες πολέμου.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει στα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εξαγωγές χάλυβα, λιπασμάτων και καυσίμων αεροσκαφών, με δικούς του περιορισμούς στα προϊόντα από την Τουρκία.

Η Τουρκία έχει καταγγείλει το Ισραήλ για την εκστρατεία του στη Γάζα, η οποία ξεκίνησε μετά την επίθεση της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η Άγκυρα ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, υποστήριξε μέτρα για να δικαστεί το Ισραήλ για γενοκτονία και έστειλε χιλιάδες τόνους βοήθειας για τους κατοίκους της Γάζας.

Ισραηλινά αεροσκάφη κάνουν πρόβες για επιδρομή σε βάσεις με ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους
Μετά το χτύπημα της περασμένης εβδομάδας στη Δαμασκό και τις απειλές για αντίποινα από Ιρανούς αξιωματούχους, το Ισραήλ έδωσε σήμα ότι θα επιτεθεί σε στόχους στο Ιράν, εάν η Τεχεράνη εξαπολύσει απευθείας επίθεση.

Επικαλούμενη έναν ανώνυμο «δυτικό αξιωματούχο ασφαλείας», η εφημερίδα Elaph News με έδρα το Λονδίνο ανέφερε ότι το Ισραήλ διεξάγει ασκήσεις της πολεμικής του αεροπορίας τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες περιλαμβάνουν προετοιμασία για στόχευση ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και άλλων βασικών υποδομών.

Ανώνυμες πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είπαν στο CNN, ωστόσο, ότι το Ιράν είναι απίθανο να επιτεθεί απευθείας στο Ισραήλ λόγω του φόβου των αμερικανικών και ισραηλινών αντιποίνων, και αντ' αυτού θα παροτρύνει τους διάφορους πληρεξουσίους του στην περιοχή ( Χεζμπολάχ) να εξαπολύσουν επιθέσεις για λογαριασμό του τις επόμενες ημέρες.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα το βράδυ, και έθεσε υπό αμφισβήτηση τις προηγούμενες εκτιμήσεις τόσο της Ουάσιγκτον όσο και της Ιερουσαλήμ ότι μια επίθεση από το Ιράν θα ήταν «αναπόφευκτη».

Όποιος νομίζει ότι σε κάθε ενδεχόμενο ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν δεν θα εμπλακεί η Τουρκία, είναι γελασμένος. Τούρκοι, Ιρανοί, Ισραηλινοί και λοιποί, είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν έναν πόλεμο που θα πυροδοτήσει παγκόσμιες εξελίξεις και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην Μέση Ανατολή.