Φρεγάτες Constellation: Τι συμβαίνει με το μπλοκάρισμα των ναυπηγήσεωνΤαυτόχρονα με τα F-35, εξελίξεις αναμένονται και όσον αφορά το πρόγραμμα των υπερσύγχρονων αμερικανικών φρεγατών Constellation.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, το κλιμάκιο που «τρέχει» τις σχετικές διαδικασίες, υπό την εποπτεία του ΓΕΕΘΑ, θα έχει ετοιμάσει πιο σύντομα από ό,τι αναμενόταν όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα δείχνει έντονο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, με τον ίδιο τον πρέσβη Γιώργο Τσούνη να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Νίκο Δένδια για την προώθησή του.

Μάλιστα, επίκειται και συνάντηση εκπροσώπου του υπουργείου με τη διοίκηση της αμερικανικής ΟΝΕΧ, που είναι η ιδιοκτήτρια των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ώστε να συζητήσουν τις πρώτες λεπτομέρειες.

Οι Constellation χαρακτηρίζονται ως φρεγάτες πέμπτης γενιάς, οι οποίες σχεδιάζονται για να συνεργάζονται με τα F-35 στον απόλυτο βαθμό και να αντιμετωπίζουν όλες τις σύγ χρονες απειλές επί του πεδίου, όπως αυτές έχουν αναδειχθεί τόσο από τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και από την ένταση με τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Παράλληλα, μια καθυστέρηση που υπάρχει στο πρόγραμμα στις ΗΠΑ ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας στην Ελλάδα ώστε, εκτός από τις ελληνικές φρεγάτες, να ναυπηγεί τμήματα ή και ολόκληρες Constellation για τις ΗΠΑ.

Η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει τη ναυπήγηση πλοίων στο εξωτερικό. Όμως, η ΟΝΕΧ είναι αμερικανική εταιρεία, που συνεργάζεται με τη Fincantieri, στην οποία ανή- κει η US Fincantieri, που ναυπηγεί τις Constellation αλλά και τις φρεγάτες LCS και MMSC της Σαουδικής Αραβίας, στο Ουισκόνσιν.

Και όπως συνέβη με τον αμερικανικό χρηματοδοτικό οργανισμό DFC, που χρειάστηκε νομοθετική ρύθμιση ώστε να χρηματοδο τήσει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που εν ναι αμερικανικών συμφερόντων αλλά εκτός επικράτειας ΗΠΑ, έτσι μπορεί να γίνει και όσον αφορά τη ναυπήγηση και αμερικανικών φρεγατών.

Το παράθυρο ευκαιρίας άνοιξε λόγω των πολλών πλοίων που ναυπηγούνται στο Ουισκόνσιν, όπου δεν υπάρ χει χώρος και προσωπικό για να «τρέξει» εντός χρονοδιαγράμματος το πρό- γραμμα των Constellation.