Πιο φονικό από ποτέ το F-35 με την έκδοση Block 4 που επιθυμεί να αποκτήσει η ελληνική ΠΑ-Τι περιέχει το πακέτο εκσυγχρονισμού;Νέα καταστροφικά οπλικά συστήματα, αναβαθμίσεις στο κεντρικό υπολογιστή και αισθητήρες που θα δίνουν περιμετρική ορατότητα στον πιλότο είναι κάποια από τα σημαντικότερα στοιχεία της Block 4

Όπως έχει γίνει γνωστό τις τελευταίες ημέρες, η χώρα μας ενδιαφέρεται να αποκτήσει την έκδοση Block 4 του μαχητικού χαμηλής παρατηρησιμότητας και πέμπτης γενιάς F-35A της αμερικανικής Lockheed Martin. Τι κάνει όμως αυτήν την έκδοση τόσο σπουδαία;

Η Έκδοση Block 4 Κάνει το F-35 Ανίκητο
Το πακέτο αναβαθμίσεων Block 4 του μαχητικού F-35 φέρνει πολλές νέες δυνατότητες στο αεροσκάφος πέμπτης γενιάς των Αμερικανών, ωστόσο ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Lockheed Martin στις αρχές του περασμένου έτους πέταξε το πρώτο F-35 εξοπλισμένο με την ενημέρωση λογισμικού και υλισμικού TR-3.

Η ενημέρωση TR-3, γνωστή ως Technology Refresh-3 (Τεχνολογική Ανανέωση-3), άνοιξε τον δρόμο για την εισαγωγή νέων δυνατοτήτων στο μαχητικό, δηλαδή αποτέλεσε την βάση για την εφαρμογή του πακέτου αναβαθμίσεων Block 4, η οποία θα εκσυγχρονίσει το αεροσκάφος για να παραμείνει στην κορυφή του κόσμου για πολλά χρόνια ακόμη. Τα περισσότερα F-35 στον πλανήτη θα αναβαθμιστούν με το πακέτο Block 4, αφού μέχρι τώρα όλα αυτά τα μαχητικά διαθέτουν τεχνολογία της δεκαετίας του '2010, ίσως και παλαιότερη. Η Block 4 όμως θα τα κάνει και πάλι υπερσύγχρονα.

Η ενημέρωση TR-3 είναι ουσιαστικά μία σημαντική αναβάθμιση για το υλισμικό και λογισμικό του F-35, ενώ είναι απαραίτητη για να εκσυγχρονιστεί το αεροσκάφος στην έκδοση Block 4. Και γιατί είναι απαραίτητη; Γιατί ένα από τα πράγματα που προσφέρει η ενημέρωση TR-3 είναι η ενίσχυση της υπολογιστικής ισχύος του κεντρικού υπολογιστή του F-35. Το μαχητικό χρειάζεται αυτήν την ισχύ για να λάβει όλες τις νέες δυνατότητες της Block 4.

Συνολικά, το πακέτο Block 4 αναμένεται να περιλαμβάνει περισσότερες από 50 βελτιώσεις στην πλατφόρμα, ωστόσο η πλειοψηφία αυτών θα αφορούν το λογισμικό του μαχητικού. Μία από τις σημαντικότερες βελτιώσεις στο λογισμικό θα πραγματοποιηθεί στις έξι υπέρυθρες κάμερες που βρίσκονται τοποθετημένες στο μαχητικό. Πλέον αυτές οι κάμερες θα επιτρέπουν στον πιλότο να βλέπει ακόμη και κάτω από το μαχητικό και να ενημερώνεται για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από το έδαφος. Οι μόνες βελτιώσεις στο υλισμικό θα συναντώνται στην βάση όπλων του αεροσκάφους, αφού πλέον το F-35 θα μπορεί να εξοπλιστεί με νέα οπλικά συστήματα χωρίς όμως να επηρεαστεί το stealth προφίλ του. Επίσης, το F-35 θα λάβει και ένα νέο σύστημα ψύξης για να μην υπερθερμένεται ο κεντρικός υπολογιστής του.

Η έκδοση Block 4 θα επιτρέψει στο F-35 να εξοπλιστεί με τους πυραύλους JASSM-ER εμβέλειας μεγαλύτερης των 900 χιλιομέτρων, τους AGM-154 (JSOW) C1 και τους νορβηγικούς Joint Strike Missile. Παράλληλα, θα μπορεί να ρίχνει τις κατευθυνόμενες βόμβες GBU-53/B Stormbreaker και να απογειωθεί με θερμοπυρηνικές βόμβες B-61-12.