Η Σερβία φλερτάρει τα αεροσκάφη RafaleΟ Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε σχέδια για ενίσχυση της συνεργασίας με τη Γαλλία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, σε μια στρατηγική κίνηση που υποδηλώνει μια στροφή από την εξάρτηση από τους Ρώσους προμηθευτές όπλων, σύμφωνα με τα σερβικά media.

Αυτή η κίνηση, η οποία έρχεται ενόψει της επίσκεψης του Βούτσιτς στη Γαλλία στις 8 Απριλίου 2024, στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας σε βιομηχανίες ειδικού σκοπού, ιδίως στον τομέα της άμυνας.

Η Σερβία, υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στοχεύει να εκσυγχρονίσει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο και ενδέχεται να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία.

Το ενδιαφέρον της Σερβίας για απόκτηση αεροσκαφών ‘Rafale’ είναι παλαιότερο, αλλά δεν της το επέτρεπαν τα δημοσιονομικά της .

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη σερβική Dvenik:

«Μας ενδιαφέρει η απόκτηση «Rafale», ψάχνουμε τον καλύτερο τρόπο να τα αγοράσουμε χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά μας – τόνισε ο Βούτσιτς.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας επεσήμανε ότι το Βελιγράδι εξετάζει επίσης την αγορά επιπλέον αεροσκαφών για να αντικαταστήσει αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η Σερβία χρησιμοποιεί σήμερα τα σοβιετικά αεροσκάφη MiG-29 και ελικόπτερα Mi-35, μαζί με ρωσικούς πυραύλους και άρματα μάχης.

Η αποφασιστικότητα του Προέδρου Βούτσιτς να επιταχύνει τη συνεργασία με τη Γαλλία, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η απόκτηση ελικοπτέρων H125M, μεταφορικών αεροσκαφών, πυραύλων εδάφους-αέρος Mistral και ραντάρ Thales, υπογραμμίζει τη δέσμευση της Σερβίας να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες μέσω διαφόρων συνεργασιών.

Η προσπάθεια της Σερβίας να εκσυγχρονίσει τα αεροσκάφη της δεν περιορίζεται μόνο στην αγορά αεροσκαφών, αλλά περιλαμβάνει επίσης συζητήσεις σχετικά με τη συντήρηση και την πιθανή κοινή παραγωγή πολεμικών drones με την Airbus.

Σημειώνεται ότι χώρες που χρησιμοποιούν το αεροσκάφος Rafale είναι:

Η Γαλλία, η Ινδονησία, η Ελλάδα, η Κροατία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία, η Αίγυπτος και το Κατάρ έχουν στο οπλοστάσιό τους τα «Rafale». Ο Καναδάς, η Μαλαισία, το Κουβέιτ, η Πολωνία και το Βέλγιο σχεδιάζουν επίσης να αγοράσουν.