Μάικλ Ρούμπιν στη Washington Examiner: Μην αφήσετε τον Ερντογάν να πλησιάσει στον Λευκό ΟίκοΜην μετατρέψετε το σπίτι του λαού σε πλατφόρμα για έναν ξένο ηγέτη να υποστηρίξει την τρομοκρατία και να θέσει σε κίνδυνο τα 7,5 εκατομμύρια Εβραίους της Αμερικής.

Γράφει ο Μάικλ Ρούμπιν

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συγκλόνισε την Αμερική με την ηθική του ισοδυναμία όταν, με φόντο μια συγκέντρωση λευκής υπεροχής το 2017 στο Σάρλοτσβιλ και τη δολοφονία ενός αντιδιαδηλωτή, δήλωσε, ότι υπήρχαν «πολύ καλοί άνθρωποι και στις δύο πλευρές». Οι δηλώσεις του ήταν αρκετές ώστε οι αντίπαλοι του Τραμπ να τον χαρακτηρίσουν ρατσιστή. Σε τελική ανάλυση, ακόμη κι αν πολλοί στη συγκέντρωση «Ενώστε τη Δεξιά» δεν συμφώνησαν με το νεοναζιστικό όραμα ορισμένων συμμετεχόντων και ήθελαν απλώς να διαμαρτυρηθούν για τη διαγραφή της ιστορίας των Συνομοσπονδιών από δημόσιους χώρους, το γεγονός ότι ο Τραμπ φαινόταν να νομιμοποιεί τη συγκέντρωση τους ήταν αρκετά για να επιβεβαιώσει την ενοχή.

Αφού κέρδισε την προεδρία, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την πορεία του Σάρλοτσβιλ για να κάνει μια έντονη διάκριση μεταξύ του ίδιου και του προκατόχου του. «Οι δυνάμεις του μίσους και της βίας κλήθηκαν από τη σκιά καθώς οι Νεοναζί, οι Κλάνσμεν και οι λευκοί υπέρμαχοι της υπεροχής κατέβαιναν σε μια ιστορική αμερικανική πόλη. Με πυρσούς στα χέρια και φλέβες να φουσκώνουν από το λαιμό τους, έβγαλαν την ίδια αντισημιτική χολή που ακούστηκε στη Γερμανία»,  δήλωσε .

Πόσο λυπηρό, λοιπόν, μόλις τρία χρόνια αργότερα, που μπορεί να μεταμορφώσει τον Κήπο των Τριαντάφυλλων του Λευκού Οίκου σε πλατφόρμα μίσους. Ενώ ο Μπάιντεν ανέβαλε την επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, εκείνος αρνείται να τραβήξει την πρίζα εντελώς.

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λένε ότι θα επαναπρογραμματίσουν, παρά το ότι ο Ερντογάν ενστερνίζεται τη Χαμάς. Σκεφτείτε: Ο Ερντογάν όχι μόνο έδωσε στους ηγέτες των τρομοκρατών της Χαμάς Ismail Haniyeh και Khaled Mashal ένα κρατικό καλωσόρισμα στις 20 και 21 Απριλίου, αλλά προσφέρθηκε επίσης να φιλοξενήσει την ηγεσία της Χαμάς σε περίπτωση που ο σημερινός χορηγός του Κατάρ διακόψει τις σχέσεις.

Η αναφορά του Ερντογάν στον Χανίγιε ως «αρχηγό του παλαιστινιακού αγώνα» είναι μια σιωπηρή απόρριψη των Συμφωνιών του Όσλο που συνέδεε τη νομιμότητα οποιουδήποτε αναγνωρισμένου Παλαιστίνιου ηγέτη με την απόρριψη της τρομοκρατίας. Τούτου λεχθέντος, ο Ερντογάν ζει σε ένα σύμπαν όπου οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και ο αποκεφαλισμός μωρών είναι αποδεκτοί, εφόσον τα θύματα είναι Εβραίοι. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποίησε τη συνάντησή του με τους ηγέτες της Χαμάς για να αρνηθεί για άλλη μια φορά ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Το Ισραήλ, ωστόσο, για τον Ερντογάν είναι χειρότερο από τη ναζιστική Γερμανία. Όταν ο Ερντογάν μιλάει στο κοινοβούλιο, τα μέλη του κόμματός του φωνάζουν «Θάνατος στο Ισραήλ» ως ρεφρέν τους.

Το πρόβλημα δεν είναι απλώς η ρητορική. Τόσο αμέσως πριν όσο και μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι ισραηλινές τελωνειακές αρχές αναχαίτησαν ουσίες εκρηκτικών και όπλα που η Τουρκία προσπάθησε να μεταφέρει λαθραία για τη Χαμάς στη Γάζα. Ο Ερντογάν δηλώνει τώρα την πρόθεσή του να παρακάμψει τις επιθεωρήσεις αγαθών στη Γάζα με έδρα την Κύπρο, αποστέλλοντας έναν νέο στολίσκο.

Ο Ερντογάν μπορεί να είναι ο δικτάτορας μιας χώρας με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να συνεργαστούν, αλλά ο Μπάιντεν δεν είναι υποχρεωμένος να του δώσει μια πλατφόρμα ή την τιμή μιας τέτοιας  επίσκεψης υψηλού προφίλ . Ίσως ο Μπάιντεν, όπως ο Τραμπ στο Σάρλοτσβιλ, πιστεύει ότι οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες δικαιολογούν τη νομιμοποίηση του μίσους.

Σίγουρα, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken το κάνει. Σε τελική ανάλυση, γιατί αλλιώς θα έστελνε τη συντονίστριά του για την αντιτρομοκρατική Elizabeth Richard, πρώην πρέσβειρα στον Λίβανο, για να διαπραγματευτεί την αντιτρομοκρατική στην Άγκυρα  χωρίς να αναφέρει τη Χαμάς ; Η βοηθός υπουργός Εξωτερικών Barbara Leaf, εν τω μεταξύ,  ενημέρωσε  τον Τύπο για την κατάσταση στη Γάζα την Τετάρτη, αλλά παρέλειψε να αναφερθεί στους Αμερικανούς και Ισραηλινούς ομήρους που κρατά η τρομοκρατική ομάδα.

Μην κάνετε κανένα λάθος. Αυτό που κάνουν τώρα ο Μπάιντεν, ο Μπλίνκεν, ο Ρίτσαρντ και ο Λιφ είναι διαφορετικό από το ότι ο Τραμπ δηλώνει ότι υπάρχουν «πολύ καλοί άνθρωποι και στις δύο πλευρές» μόνο στο ότι όχι μόνο συμβιβάζονται ηθικά, αλλά προσκαλούν και τον επικεφαλής απολογητή για την τρομοκρατία στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ μπορεί να επικαλεστεί άγνοια. Ο Μπάιντεν δεν έχει καμία δικαιολογία. Δεν μπορεί να το έχει αμφίδρομο για τον αντισημιτισμό.

Πρόεδρε Τζο Μπάιντεν, Υπουργέ Εξωτερικών Μπλίνκεν: Αν έχετε λίγη ειλικρίνεια στην καταδίκη του αντισημιτισμού, μην αφήσετε τον Ερντογάν να πλησιάσει στον Λευκό Οίκο. Ακυρώστε την επίσκεψη κατηγορηματικά. Μην μετατρέψετε το σπίτι του λαού σε πλατφόρμα για έναν ξένο ηγέτη να υποστηρίξει την τρομοκρατία και να θέσει σε κίνδυνο τα 7,5 εκατομμύρια Εβραίους της Αμερικής.

ΠΗΓΗ: Washington Examiner-infognomonpolitics.gr