Ερντογάν: Χαλαρώνει τις εντάσεις ο Τούρκος πρόεδρος – «Θα αναζητήσουμε κοινό έδαφος με την Ελλάδα»Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στις τελευταίες του δηλώσεις για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις σχέσεις που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία.

Όλο το ρεπορτάζ μεταφέρει για τον ΣΚΑΪ, από τη γειτονική χώρα, ο Μανώλης Κωστίδης, με τον Τούρκο πρόεδρο, για πρώτη φορά να μιλάει με λίγη λογική και χωρίς προκλήσεις.

Συγκεκριμένα, ανέφερε αρχικά μιλώντας στους πολίτες του: «Νέα σελίδα στις σχέσεις μας. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε».

Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αγαπητό μου έθνος, η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Μητσοτάκη στη χώρα μας ήταν η πιο πρόσφατη ένδειξη της βούλησής μας να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας.

Χαιρόμαστε που οι επαφές μας με την Ελλάδα έχουν αυξηθεί στο πλαίσιο του δικαίου της γειτονίας χωρίς την παρέμβαση τρίτων»

Φυσικά παρουσιάστηκε και αρκετά ψύχραιμος, αναφέροντας ότι: «Ασφαλώς και δεν πρόκειται να λύσουμε όλα τα προβλήματα με μερικές συναντήσεις, αλλά δεν θα απέχουμε από την αναζήτηση εδάφους για συμβιβασμό σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και αντοχή. Βλέπουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης μοιράζεται τα ίδια συναισθήματα με εμάς.

Έχοντας επίγνωση των κινδύνων, με τη θέληση του Θεού, θα προχωρήσουμε τη διαδικασία αυτή με αποφασιστικότητα. Η απόσταση που έχουμε διανύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα με την Ελλάδα θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες της περιοχής μας.

Η Τουρκία δεν αφήνει και δεν θα αφήσει στον αέρα κανένα χέρι που τις απλώνεται. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να επιλυθεί στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της κατανόησης».

Ερντογάν: Στον Θαλασσόλυκο 2 παρακολουθήσαμε την αμυντική μας ικανότητα»
Από κει και πέρα, δε θα μπορούσε να κάνει και τη… μόστρα του, μιλώντας για τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση που έκανε η Τουρκία, τον «Θαλασσόλυκο 2».

«Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την αμυντική μας ικανότητα για άλλη μια φορά στις στρατιωτικές ασκήσεις “Denizkurdu 2” που διεξήχθησαν στο διάστημα 7-18 Μαΐου. Οι ένοπλες δυνάμεις μας συνεχίζουν να εγγυώνται την ασφάλεια της πατρίδας μας στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα.

Πέραν της υπεράσπισης της Γαλάζιας Πατρίδας, το ναυτικό μας συμβάλλει επίσης στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, υψώνοντας τη σημαία μας στις διεθνείς θάλασσες» είπε ο Ερντογάν.

Όλα αυτά μάλιστα την ώρα που στην Τουρκία, αντιδρούν για τα πλωτά ραντάρ που έχει πλέον η Ελλάδα στο Αιγαίο και περνάει στην αντεπίθεση κατασκευάζοντας τα δικά της, ως απάντηση