Εμφάνιση H145M για την Κύπρο σε βίντεο – Προφανώς καλοκαίρι οι παραδόσεις



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με την εμφάνιση ενός σύντομου βίντεο από τον γερμανικό ιστότοπο Bavarian Aviation Videonews, παρουσιάστηκαν στιγμιότυπα από μία δοκιμαστική πτήση ελικοπτέρου H145M που προορίζεται για την Εθνική Φρουρά της Κύπρου. Σχετικό φωτογραφικό υλικό έχει αρχίσει να εμφανίζεται από τον περασμένο Μάρτιο και αναφέρεται ο εντοπισμός τριών διαφορετικών ελικοπτέρων με την ένδειξη προορισμού της Κύπρου.

Τα πλάνα προέρχονται από το αεροδρόμιο του Μάντσινγκ, όπου η κατασκευάστρια εταιρεία Airbus υποβάλει τα προς παράδοση ελικόπτερα σε δοκιμές. Τα H145M εμφανίζονται με μονόχρωμη πράσινου τόνου απόχρωση και χωρίς το σκοπευτικό τους σύστημα ή κάποιο φορτίο. Καθώς η υπογραφή της σχετικής συμβάσεως για την παράδοση 6 ελικοπτέρων του τύπου έγινε στις 24 Ιουνίου 2022, χωρίς να υπάρξει αναφορά σε χρόνο παραδόσεων, μπορεί να εκτιμηθεί πλέον ότι αυτός είχε ορισθεί οι 24 μήνες μετά την ανάθεση. Επομένως, το ερχόμενο καλοκαίρι πιθανώς θα παραδοθούν τα ελικόπτερα στην Κύπρο. Η σύμβαση περιλαμβάνει και δικαιώμα προαιρέσεως για 6 επιπλέον ελικόπτερα, ώστε να αποκατασταθεί η δύναμη της 450 Μοίρας Επιθετικών Ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας του ΓΕΕΦ.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημες ενημερώσεις, το προφανές είναι πως κύριο οπλικό σύστημα των H145M της Εθνικής Φρουράς θα αποτελεί το αντιαρματικό κατευθυνόμενο βλήμα Spike ER2 της ισραηλινής Rafael, που έχει πιστοποιηθεί στον τύπο. Το συγκεκριμένο όπλο έχει μέγιστο βεληνεκές 10-16 χλμ. αναλόγως μεθόδου κατευθύνσεως, είτε μέσω οπτικής ίνας, είτε με ζεύξη, αντιστοίχως. Σε συνδυασμό με το εξελιγμένο σκοπευτικό σύστημα, το H145M έχει εντυπωσιακές δυνατότητες επιχειρήσεων ημέρα και νύκτα.

Πρόσφατη σημαντική εξέλιξη για τον τύπο ήταν η απόφαση της Airbus Helicopters για την ενσωμάτωση κατευθυνόμενων πυραύλων της οικογένειας Spike της ισραηλινής Rafael. Οι σχετικές δοκιμές με βολές πραγματοποιήθηκαν στην Ουγγαρία το 2021 και αφορούσαν τον Spike ER (Extended Range).