ΗΠΑ: Οι Άγγλοι πίσω από το KAAN της Τουρκίας και το χαρακτηρίζουν μικρο F-35ΗΠΑ: Οι Άγγλοι βρίσκονται πίσω από το τουρκικό μαχητικό KAAN αποκαλύπτει οι Αμερικανοί ενώ το χαρακτηρίζουν μικρο F-35.

Το αμερικανικό nationalinterest.org, στάθηκε στη δεύτερη δοκιμαστική πτήση του τουρκικού TF Kaan, την 6η Δεκεμβρίου, η οποία «πήγε καλά».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία, «ίσως κουρασμένη να εξαρτάται από τους άλλους και από τις συνθήκες που συνδέονται με την αγορά τεχνολογίας όπλων, εργάζεται για να αναπτύξει το δικό της μαχητικό stealth».

«Αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση για μια χώρα που δεν έχει ιστορικό ανάπτυξης της αεροδιαστημικής», τονίζεται.

Όμως το nationalinterest.org, υπογραμμίζει πως η TAI (Turkish Aerospace Industries) «θα επωφεληθεί από την τεχνογνωσία της υπεργολάβου BAE Systems, του μεγαλύτερου εργολάβου στον τομέα της άμυνας στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

«Η Τουρκία ελπίζει ότι με τη βοήθεια της BAE, η TAI μπορεί να κατασκευάσει ένα αεροσκάφος ικανό να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο αμερικανικής κατασκευής F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας», σημειώνεται.

«Η Τουρκία ελπίζει επίσης ότι το αεροσκάφος της TAI θα προσελκύσει ξένους αγοραστές», αναφέρεται.

«Η TAI διαφημίζει ένα μαχητικό πέμπτης γενιάς. Μέχρι σήμερα, μόνο τρεις χώρες έχουν καταφέρει με επιτυχία ένα τέτοιο μαχητικό: οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία. Αν η Τουρκία τα κατάφερνε, θα εντάσσονταν σε μια στην ελίτ της αεροπορίας», καταλήγει το αμερικανικό δημοσίευμα.