Ισραήλ και ΗΠΑ συμφώνησαν για 25 ακόμη F-35 – «Iσχυρό μήνυμα στους εχθρούς μας σε όλη την περιοχή»«Την ώρα που ορισμένοι από τους αντιπάλους μας στοχεύουν να υπονομεύσουν τους δεσμούς μας με τον μεγαλύτερο σύμμαχό μας, εμείς μόνο ενισχύουμε περαιτέρω τη συμμαχία μας»

Συμφωνία ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά μιας τρίτης μοίρας 25 προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 stealth, ανακοίνωσε την Τρίτη το Ισραήλ, που κατασκευάζει η Lockheed Martin, με την παράδοση να αρχίζει το 2028.

«Δυναμώνουμε τη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ»
«Την ώρα που ορισμένοι από τους αντιπάλους μας στοχεύουν να υπονομεύσουν τους δεσμούς μας με τον μεγαλύτερο σύμμαχό μας, εμείς μόνο ενισχύουμε περαιτέρω τη συμμαχία μας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ σε ανακοίνωση που ανακοίνωσε τη συμφωνία.

«Αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους εχθρούς μας σε όλη την περιοχή».

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η συμφωνία θα ανεβάσει σε 75 τον αριθμό των F-35 στον στόλο του Ισραήλ.

«Η παράδοση των αεροσκαφών στον (ισραηλινό στρατό) θα ξεκινήσει το 2028 με ρυθμό τριών έως πέντε αεροσκαφών ανά έτος», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Το Ισραήλ είναι το μοναδικό κράτος της Μέσης Ανατολής που διαθέτει F-35, το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο, το οποίο είναι ικανό για stealth και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή πληροφοριών, να χτυπήσει βαθιά σε εχθρικά εδάφη και να εμπλακεί σε αερομαχίες.

Τον Μάιο του 2018, ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι έγινε η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε τα F-35 σε μάχη.

Πηγή: alarabiya