Βαλλιστικοί πύραυλοι Precision Strike Missile για τους ελληνικούς εκτοξευτές M270 MLRS και «Άγιος ο Θεός» για τους ΤούρκουςΠρόκειται για ένα σύστημα εμβέλειας 500 χιλιομέτρων, ωστόσο οι Αμερικανοί ελπίζουν πως θα αυξήσουν το βεληνεκές του πυραύλου PrSM στα 1.000 χιλιόμετρα

Όπως σας είχαμε πληροφορήσει πριν λίγες ημέρες, κλιμάκιο Ελλήνων αξιωματικών επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες για να παρακολουθήσει μία ζωντανή επίδειξη των ικανοτήτων του πυραύλου PrSM (Precision Strike Missile) από αμερικανικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (MLRS) τύπου HIMARS. Αυτό τουλάχιστον είχαν αναφέρει ξένες δημοσιογραφικές πηγές.

Ποιος Είναι ο Πύραυλος PrSM;
Δεδομένου αυτού, θα άξιζε να ρίχναμε μια ματιά στον πύραυλο PrSM μιας και είναι πολύ πιθανό να αποκτηθεί στο προσεχές μέλλον από τον ελληνικό στρατό για τους ελληνικούς πολλαπλούς εκτοξευτές αμερικανικής παραγωγής.

Αρχικά να σας ενημερώσουμε πως ο πύραυλος PrSM είναι ένα βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς, δηλαδή ίδιας κατηγορίας με τον πύραυλο MGM-140 ATACMS που έχουν αποστείλει σε μεγάλη ποσότητα οι Αμερικανοί στο Κίεβο. Ο ATACMS χρησιμοποιείται πολύ συχνά από τους ουκρανικούς HIMARS κατά κρίσιμων ρωσικών στόχων και μέχρι στιγμής έχει επιδείξει υψηλή αποτελεσματικότητα στο πεδίο της μάχης.

Στην πραγματικότητα, το αμερικανικό Πεντάγωνο σκοπεύει να αντικαταστήσει τον ATACMS με τον νεότερο βαλλιστικό πύραυλο PrSM, οπότε αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για ένα συνολικά ισχυρότερο πυρομαχικό. Η πλήρης ονομασία του είναι Precision Strike Missile, δηλαδή «Πύραυλος Πλήγματος Ακριβείας» και υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια από τον προκάτοχό του.

Ο PrSM είναι ένα νέο αμυντικό προϊόν. Ο αμερικανικός στρατός, ο οποίος ανέπτυξε το σύστημα, παρέλαβε την πρώτη παρτίδα μόλις τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Το πρωτότυπο του πυραύλου PrSM πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική πτήση του στα τέλη του 2019, ενώ η ανάπτυξη του όπλου ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2016. Οι εταιρείες-κολοσσοί Lockheed Martin, Boeing και Raytheon συνεργάστηκαν για να τον αναπτύξουν.

Στις πολύ ενδιαφέρουσες τεχνικές προδιαγραφές, να σημειώσουμε πως πρόκειται για ένα πύραυλο μήκους 4 μέτρων και διαμέτρου 17 ιντσών. Το βάρος του φτάνει τα 90 κιλά, ενώ η εμβέλεια πυρός του μέχρι στιγμής λέγεται πως είναι περίπου 500 χιλιόμετρα. Και λέμε μέχρι στιγμής διότι τον Ιούνιο του 2020 ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε δοκιμές σε μία αναβαθμισμένη έκδοση παρατεταμένης εμβέλειας, η οποία ίσως αυξήσει το βεληνεκές του όπλου στα 1.000 χιλιόμετρα. Καταλαβαίνετε πως κάτι τέτοιο θα πολλαπλασίαζε τις δυνατότητες του ελληνικού πυροβολικού και συγκεκριμένα των εκτοξευτών M270 MLRS που διαθέτει ο ελληνικός στρατός και είναι συμβατοί με τον πύραυλο.

Για να συγκρίνετε, ο ATACMS επιδεικνύει εμβέλεια πυρός που φτάνει τα σχεδόν 300 χιλιόμετρα. Ο PrSM εκτός από μεγαλύτερη εμβέλεια και ακρίβεια έχει και πιο συμπαγή σχεδιασμό συγκριτικά με τον ATACMS, γεγονός που επιτρέπει στους εκτοξευτές να εκτοξεύουν δύο-δύο τους πυραύλους. Μέχρι σήμερα, οι εκτοξευτές M270 και HIMARS εκτοξεύουν έναν-έναν τους πυραύλους ATACMS λόγω του μεγάλου μεγέθους τους.