Για καλό καλοκαίρι στην Αθήνα ο Ερντογάν ετοίμασε 2η Ταξιαρχία Πεζοναυτών που έκανε πρόβα απέναντι από την Κω
Υπήρχε έως τώρα η 1η Ταξιαρχία με έδρα την Φώκαια και τώρα έχουμε την 2α Ταξιαρχία με στόχο τα Δωδεκάνησα

Σε ανακοίνωση του τουρκικού ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε για πρώτη φορά η δημιουργία 2ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στην Στρατιά του Αιγαίου η οποία ασκήθηκε προχθές απέναντι από την Κω.

Η Ταξιαρχία αυτή θα έχει έδρα το Ακσάζ και θα έχει ως αποστολή τα Δωδεκάνησα που αποτελούν μεγάλο καημό των ΝεοΟθωμανών Τούρκων.

Υπενθυμίζουμε ότι η 1η τουρκική Ταξιαρχία Πεζοναυτών έχει έδρα της Φώκαια της Σμύρνης.

Η 2α Ταξιαρχία έκανε αποβατική άσκηση στην περιοχή Μούγκλα  
«Εκπαίδευση Αμφίβιων Επιχειρήσεων» πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Büyükkaraağaç από τη Διοίκηση της 2ης Ταξιαρχίας  Αμφιβίων Πεζοναυτών που συνδέεται με τη Διοίκηση της αποβατικής δυνάμεως, αναφέρει το τουίτ του τουρκικού ΓΕΕΘΑ.

Οι Τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις στα μικρασιατικά παράλια
Η Στρατιά Αιγαίου διαθέτει  3 οργανικές Ταξιαρχίες Καταδρομών (7,11,19) και  την ΤΑΞΠ/Ν (Ταξιαρχία Πεζοναυτών) με έδρα τη Foca (Φώκαια).

Σε περίοδο επιχειρήσεων αναλαμβάνει Υπό Διοίκηση (ΥΔ) την Ταξιαρχία Πεζοναυτών που εδρεύει στη Foca (Φώκαια), η οποία υπάγεται εν ειρήνη στην Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων.

Επιπλέον αυτών στα μικρασιατικά παράλια εδρεύουν 1 Ταξιαρχία καταδρομών Στρατοχωροφυλακής,  2 Συγκροτήματα SAT και 2 Συγκροτήματα SΑS, Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων των Bordo Bereli, με έδρα το Aksaz (έναντι Ν. Ρόδου) και Σύνταγμα Έρευνας-Διάσωσης Μάχης των Bordo Bereli με έδρα τη Σμύρνη και κλιμάκιο στον κόλπο του Γκουλούκ.

 Τέλος  υπάρχουν η Σχολή-Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών επιπέδου Μεραρχίας με έδρα το Egirdir και η Σχολή Αεροπορίας Στρατού με έδρα την Isparta (Ισπάρτα) Βορείως Καστελορίζου.

Ειδικότερα:

7 ΤΑΞΚΔ (7η Ταξιαρχία Καταδρομών), με έδρα το Izmit (Νικομήδεια)

19 ΤΑΞΚΔ (-2) με έδρα το Edremit (Αδραμύτιο), ενώ μία Μοίρα της εδρεύει στο Ezine και άλλη μία στο Burhaniye
11 ΤΑΞΚΔ (-2) με έδρα το Denizli

Υποδιοίκηση επιπέδου Συντάγματος της 11ΤΑΞΚΔ με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο)

Ταξιαρχία Καταδρομών της 2ΤΑΞΚΔ-ΣΧ (2ης Ταξιαρχίας Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής) με έδρα τη Bornova (Βορείως Σμύρνης).

Άμεσες ενισχύσεις Ειδικών Δυνάμεων

Οι παραπάνω Ειδικές δυνάμεις δύνανται να ενισχυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα με άλλες 2 ΤΑΞΚΔ του 4ου ΣΣ, την 1ΤΑΞΚΔ –Αλεξιπτωτιστών με έδρα το Kayseri (Καισάρεια) και την 2 ΤΑΞΚΔ με έδρα το Bolu (ΒΔ της Άγκυρας), καθώς επίσης και με 3ΤΑΞΚΔ (Bordo Bereli) από την Άγκυρα.

Οι παραπάνω λίαν επίλεκτες δυνάμεις μαζί με την ΤΑΞΠ/Ν (Ταξιαρχία Πεζοναυτών με έδρα τη Foca), αποτελούν πολύ μεγάλη απειλή κατά των νησιών μας.

Τι επιδιώκει η Άγκυρα με αυτές τις προετοιμασίες στο Αιγαίο
Η Τουρκία  είναι γνωστό  ότι αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε πληθώρα νησιών μας στο Αιγαίο, ενώ επιδιώκει την αποστρατικοποίησή τους, με την επίφαση ότι αυτή αντίκειται σε Διεθνείς συνθήκες, απειλώντας να τα καταλάβει.
Η τουρκική Στρατιά του Αιγαίου
 
Η τουρκική Στρατιά του Αιγαίου αριθμεί 100.000 στρατιώτες και είναι προσαρμοσμένη προς τα μικρασιατικά παράλια, έχοντας ως χώρο ευθύνης τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έως το μέσο του Αιγαίου, ενώ η εμβέλεια της φτάνει μέχρι την Κρήτη.

Η χώρα μας ως εγγυήτρια δύναμη έχει συμβατικές υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Αθήνα οφείλει να τονίζει σε όλους τους τόνους στην Τουρκία ότι η κατάσταση στην Κύπρο, και οι απειλές εναντίον του νησιού επηρεάζουν σοβαρά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επισημαίνουμε ότι η γνωστή σε όλους Στρατιά Αιγαίου  με έδρα την Σμύρνη, έχει ως αποστολή την κατάληψη νησιών μας.

Υπενθυμίζεται ότι με την ολοκλήρωση παράδοσης των 27 ειδικών αποβατικών οχημάτων ZAHA στους Τούρκους Πεζοναύτες, η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 500 ανδρών περίπου σε μια διαδρομή, δηλαδή ενός Τάγματος Πεζοναυτών.

Το παραπάνω συνιστά πολύ μεγάλη απειλή για τα νησιά μας στο Αιγαίο και ιδιαίτερα για εκείνα τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα μικρασιατικά παράλια, αφού πλέον τα ZAHA έμφορτα με πεζοναύτες θα μπορούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αιφνιδιαστικά και χωρίς να επιβιβαστούν σε αρματαγωγό ή στο  αμφίβιο πλοίο πολλαπλών χρήσεων "Anadolu", να επιτεθούν σε  ένα ή και περισσότερα από τα μικρονήσια μας.

Επιπλέον μια τέτοια αποβατική δύναμη θα μπορούσε σε ένα υποθετικό σενάριο πάντα, να χρησιμοποιηθεί ως προωθημένη δύναμη στα πλαίσια αποβατικής τουρκικής ενέργειας ακόμη και σε κύρια νήσο μας.

Ελληνοτουρκική φιλία λένε κάποιοι, μόνο που αυτό είναι προετοιμασία για πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε περίπτωση κλιμάκωσης της Ουκρανίας ή σε οποιαδήποτε άλλο σενάριο.