Η Ρουμανία αγοράζει πυραυλικό σύστημα από το Ισραήλ και κορβέτες από την Τουρκία



Μέσω μιας σειράς προγραμμάτων προμηθειών συνολικού ύψους άνω των 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ρουμανία προετοιμάζεται να κλείσει ένα κρίσιμο κενό ασφαλείας στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της.


 Το πιο προηγμένο και ακριβό πρόγραμμα είναι το SHORAD-VSHORAD (Αεροάμυνα Μικρής και Πολύ Μικρής Εμβέλειας).

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας (MApN), Ιονούτ Μοστεάνου, η διαγωνιστική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και η σύμβαση πρόκειται να υπογραφεί.

 Η Ρουμανία θα υπογράψει σύντομα σύμβαση με τους Ισραηλινούς από την Rafael για τα συστήματα πυραύλων SHORAD/VSHORAD, μικρού και πολύ μικρού βεληνεκούς, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Ιονούτ Μοστεάνου, σε εκπομπή του TVR, σύμφωνα με την Digi 24. «Πρόκειται για πύραυλους μικρής και πολύ μικρής εμβέλειας. Διεξήχθη η διαδικασία περιορισμένης υποβολής προσφορών και υπάρχει νικητής της διαδικασίας, η σύμβαση πρέπει να υπογραφεί το φθινόπωρ. Η Rafael είναι, απ’ όσο γνωρίζω, ο νικητής της διαδικασίας. Είναι αυτές οι αμυντικές πυραυλικές συστοιχίες που δεν έχουμε και τις χρειαζόμαστε.

Αν έπρεπε να δώσω ένα παράδειγμα που είναι γνωστό στους τηλεθεατές μας, όταν βλέπουν εικόνες από το Τελ Αβίβ όταν οι Ιρανοί επιτίθενται και βλέπουν τον Σιδερένιο Θόλο, αυτό είναι το SHORAD-VSHORAD και προστατεύει το Τελ Αβίβ. Θα μας προστατεύσει κι εμάς. Είτε πρόκειται για αεροδρόμια, στρατιωτικές βάσεις είτε, Θεός να μας φυλάξει, πρέπει να υπερασπιστούμε τις πόλεις μας», δήλωσε ο Μοστεάνου στο TVR.

Πρόστεσε ότι ότι θα προσπαθήσει να αυξήσει το ποσοστό που διατίθεται για τις στρατιωτικές προμήθειες φέτος. Πλέον αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% του προϋπολογισμού Άμυνας. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε διάφορες προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς πυραύλων μικρού βεληνεκούς και κορβετών.

 «Τώρα έχει εγκριθεί αυτή η διαδικασία στο CSAT, αυτή η απόκτηση τουρκικών κορβετών, η οποία είναι έτοιμη από τον Οκτώβριο, είναι καινούργια, είναι ετοιμοπαράδοτη. Καταλαβαίνω ότι θα προσθέσουν επιπλέον οπλισμό».

Όπως είπε:  «Δεν υπάρχει στρατηγική για τη Μαύρη Θάλασσα χωρίς την Τουρκία. Είναι η ισχυρότερη. Θα πρέπει να κάνουμε αυτά τα βήματα, αυτές τις συζητήσεις, και θα είναι στην εθνική αμυντική στρατηγική, θα υπάρχει μια στρατηγική για τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε επίσης ο Υπουργός Άμυνας.