Προχωρά με γρήγορους ρυθμούς το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών επιθετικών ελικοπτέρων Apache της Αεροπορίας Στρατού, με το 5ο αναβαθμισμένο ελικόπτερο να βρίσκεται ήδη σε φάση πτητικών δοκιμών.
Νικολέτα Πετανίδου • npetanidou@naftemporiki.gr
Παράλληλα, συνεχίζεται σταδιακά η ενσωμάτωση νέων συστημάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση των οπτικών και των συστημάτων παρατήρησης και στοχοποίησης.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, η διαδικασία αναβάθμισης των οπτικών αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βήμα πριν από την ενσωμάτωση του Spike NLOS. Μέχρι σήμερα, έχει ενσωματωθεί σε ένα από τα αναβαθμισμένα Apache, ενώ στα υπόλοιπα η διαδικασία προχωρά σταδιακά.
Η σειρά δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς πρέπει να προηγηθεί η αναβάθμιση των οπτικών και στη συνέχεια να ενσωματωθεί ο Spike NLOS.
**Ο Spike NLOS είναι ισραηλινό κατευθυνόμενο αντιαρματικό/πολλαπλού ρόλου βλήμα μεγάλης εμβέλειας, σχεδιασμένο για προσβολή στόχων πέρα από την άμεση οπτική επαφή.Μπορεί να αξιοποιηθεί από διαφορετικές πλατφόρμες, μεταξύ άλλων και από επιθετικά ελικόπτερα, προσφέροντας δυνατότητα ακριβούς πλήγματος σε μεγάλη απόσταση.**
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο λόγος είναι ότι τα υφιστάμενα οπτικά συστήματα των Apache δεν θα επέτρεπαν την πλήρη αξιοποίηση της νέας δυνατότητας. Συνεπώς, η αναβάθμιση των αισθητήρων και των συστημάτων παρατήρησης και στοχοποίησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιχειρησιακή αξιοποίηση τους.
Έτσι, αποκτούν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις δυνατότητες του Spike NLOS, συνδυάζοντας το νέο όπλο με τα αναβαθμισμένα συστήματα εντοπισμού και στοχοποίησης.
Εντός του έτους οι βολές
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πλέον το επόμενο στάδιο του προγράμματος καθώς εντός του έτους -όπως λένε στη «Ν»- αναμένονται οι πρώτες βλητικές δοκιμές του Apache στο οποίο έχει ήδη εγκατασταθεί ο Spike NLOS.
Η συγκεκριμένη δοκιμή θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο για το πρόγραμμα, καθώς θα περάσει από το στάδιο της τεχνικής ενσωμάτωσης και των πτητικών δοκιμών στη δοκιμή της πλήρους διαμόρφωσης.
Η μέχρι σήμερα εξέλιξη δείχνει ότι το πρόγραμμα κινείται με γρήγορους ρυθμούς. Το γεγονός ότι ήδη το πέμπτο αναβαθμισμένο Apache βρίσκεται σε πτητικές δοκιμές, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η σταδιακή αναβάθμιση των οπτικών και η ενσωμάτωση του SPIKE NLOS, δείχνει ότι η διαδικασία έχει πλέον περάσει σε πιο συστηματική φάση υλοποίησης.
Το επόμενο σημαντικό ορόσημο είναι πλέον η βλητική δοκιμή του πρώτου Apache με Spike NLOS. Παράλληλα, η διαδικασία θα συνεχιστεί σταδιακά και στα υπόλοιπα ελικόπτερα που προβλέπεται να αποκτήσουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα.
Η Αεροπορία Στρατού, διαθέτει συνολικά 28 επιθετικά ελικόπτερα Apache:
- 19 AH-64A Apache (παλαιότερη έκδοση)
- 9 AH-64DHA Apache Longbow (ελληνική διαμόρφωση της έκδοσης AH-64D)
Τα ελληνικά AH-64DHA Longbow διαθέτουν το προηγμένο ραντάρ ελέγχου πυρός AN/APG-78 Longbow και τα συστήματα ηλεκτροοπτικής σκόπευσης της οικογένειας TADS/PNVS, τα οποία παρέχουν δυνατότητα επιχειρήσεων ημέρα και νύχτα, καθώς και σε δυσμενείς συνθήκες ορατότητας.
Για την Ελλάδα, η διατήρηση αυτών των δυνατοτήτων είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω του επιχειρησιακού περιβάλλοντος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η ικανότητα νυχτερινής επιχείρησης, εντοπισμού στόχων από απόσταση, συνεργασίας με χερσαίες δυνάμεις, προσβολής τεθωρακισμένων και κρίσιμων στόχων, αποτελεί σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος.
Πιστοποίηση αξιοπιστίας
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται ότι αρχές Ιουνίου (08/06), η ισραηλινή αμυντική εταιρία ELBIT Systems Ltd έλαβε διπλή πιστοποίηση αξιοπιστίας, από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Συγκεκριμένα, απονεμήθηκαν το Στρατιωτικό Πιστοποιητικό Οργανισμού Σχεδίασης (Military Design Organisation Approval – MDOA) και το Στρατιωτικό Συμπληρωματικό Πιστοποιητικό Τύπου (Military Supplemental Type Certificate – MSTC), τα οποία αφορούν στην αναβάθμιση των ηλεκτροπτικών συστημάτων των ελικοπτέρων AH-64A Apache των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο συνδυασμός που αλλάζει τα δεδομένα
Ο Spike NLOS, που ανήκει στην οικογένεια πυραύλων Spike της Rafael Advanced Defense Systems, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον τεθωρακισμένων οχημάτων, πλοίων, εγκαταστάσεων και άλλων σημαντικών στόχων.
Με επιχειρησιακή εμβέλεια που φτάνει έως και τα 32 χιλιόμετρα από χερσαίες πλατφόρμες και έως τα 50 χιλιόμετρα όταν εκτοξεύεται από αεροπορικά μέσα, ο Spike NLOS παρέχει τη δυνατότητα προσβολής στόχων σε μεγάλες αποστάσεις, ακόμη και όταν δεν υπάρχει άμεση οπτική επαφή.
Η ενίσχυση των δυνατοτήτων των ελληνικών επιθετικών ελικοπτέρων Apache, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στους Spike NLOS.
Οι HELLFIRE II «έρχονται» να ενισχύσουν περαιτέρω τις δυνατότητες της Αεροπορίας Στρατού.
Όπως έχει γράψει η «Ν», σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται το πρόγραμμα για την απόκτηση πυραύλων AGM-114R HELLFIRE της Lockheed Martin, από την Αθήνα.
Άλλωστε οι HELLFIRE II, «πέρασαν» την πόρτα του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στις 23 Ιουλίου, μετά από συνεδρίαση και του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), τέλη Απριλίου 2026.
Πρόκειται για την προμήθεια 300 πυραύλων HELLFIRE με καθοδήγηση Laser (AGM – 114 R2), με κόστος που αγγίζει περί τα 125 εκατομμύρια δολάρια μέσω του προγράμματος FMS (Foreign Military Sales) των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ).
Οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι αέρος – εδάφους υψηλής ακρίβειας, προορίζονται για τη χρήση τόσο από επιθετικά ελικόπτερα APACHE της Αεροπορίας Στρατού, όσο και από τα ελικόπτερα αναγνώρισης OH – 58 KIOWA.
Έτσι δημιουργείται ένας συνδυασμός δύο επιπέδων: O Spike NLOS για πλήγματα μεγάλης εμβέλειας, εναντίον στόχων υψηλής αξίας και σε περιβάλλον αυξημένης απειλής και οι HELLFIRE II για ακριβή προσβολή στόχων σε μικρότερες αποστάσεις, (σσ: εμβέλεια περί τα 8 χιλ) με μεγάλη ευελιξία χρήσης.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr





