Σφοδρές μάχες στη Λιβύη: Προωθείται στην «καρδιά» της Τρίπολης ο LNA – «Δεν σταματάνε ούτε λεπτό οι εχθροπραξίες»

Σφοδρές μάχες στη Λιβύη: Προωθείται στην «καρδιά» της Τρίπολης ο LNA – «Δεν σταματάνε ούτε λεπτό οι εχθροπραξίες»


Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Στην «καρδιά» της Τρίπολης προωθείται συνεχώς ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), υλοποιώντας κατά γράμμα τις εντολές του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ για πλήρη ανακατάληψη της πόλης.

«Οι μάχες στην Τρίπολη δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό από την προηγούμενη Πέμπτη, ενώ ήδη υπάρχουν τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στο πεδίο, εδώ και λίγο καιρό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του LNA, στρατηγός Αχμέντ αλ Μισμάρι.

Σήμερα, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης πήρε τον πλήρη έλεγχο της γέφυρας Zahra, νότια της πρωτεύουσας της Τρίπολης, αφού οι ένοπλες πολιτοφυλακές της κυβέρνησης του φιλότουρκου Φαγέζ αλ Σαράζ διέφυγαν μετά από βίαιες μάχες με τις στρατιωτικές δυνάμεις.

Μια στρατιωτική πηγή στο σημείο δήλωσε στο Al-Arabiya και στο Al-Hadath ότι ο στρατός τώρα έχει επικεντρωθεί σε βίαιες μάχες με τις δυνάμεις του GNA και προχωρά συνεχώς σε πολλαπλά μέτωπα, κυρίως στους άξονες του Salahuddin και του Yarmouk, καθώς και το Al-Saedia.

Εν τω μεταξύ, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης ανέπτυξε νέες στρατιωτικές ενισχύσεις στις πρώτες γραμμές, όπου σήμερα το τάγμα 302 Thunderbolts έφτασε με πλήρη εξοπλισμό για να υποστηρίξει τις στρατιωτικές μονάδες που προϋπήρχαν εκεί και να συμμετάσχει στις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των ένοπλων πολιτοφυλακών πιστών στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την απελευθέρωση της πρωτεύουσας Τρίπολη.

Το κέντρο επιχειρήσεων Al-Karamah του εθνικού στρατού της Λιβύης ανακοίνωσε στο Facebook, νωρίτερα την Τρίτη, ότι η Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε στόχους στη Μισράτα κοντά στον σταθμό Sirte, στοχοποιώντας θέσεις των ισλαμιστικών πολιτοφυλακών.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο LNA ανακοίνωσε την καταστροφή μιας στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής των δυνάμεων του GNA, σε πορεία από τη Μισράτα στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, για να απωθήσει την προώθηση του Εθνικού Στρατού.

Το 127ο τάγμα πεζικού της Γενικής Διοίκησης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του στο Facebook, δήλωσε ότι αυτή η στρατιωτική αυτοκινητοπομπή καταστράφηκε ολοσχερώς, αφού έγινε στόχος του LNA.Η Τουρκία θα κάνει ότι «απαιτείται» στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, αναφέροντας πως ενδέχεται να στείλει ακόμα και στρατό στην περιοχή. Οι δυνάμεις του Χαφτάρ και κάθε αντίπαλος της Τουρκίας στην περιοχή «θωρακίζει» τα συμφέροντά του, ωστόσο η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί.

Σε δηλώσεις του ο Οκτάι σημειώνει πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Μεσόγειο.  Συγκεκριμένα σημείωσε πως, «εαν είναι απαραίτητο, η Τουρκία στέλνει στρατεύματα, κάνει γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ξεκινά διασυνοριακές επιχειρήσεις, κάνει ό,τι απαιτείται».

«Είμαστε μόνο υπόλογοι για το έθνος μας», διεμήνυσε ο Οκτάι, αναφερόμενος σε διεθνείς επικρίσεις.

ΠΗΓΗ