Καθώς η κουβέντα για το τι είδους εξοπλισμούς χρειάζεται η Ελλάδα αλλά και για το τι αντέχει η τσέπη της χώρας φουντώνει έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε τι είχε ειπωθεί, με αριθμούς, στην Βουλή των Ελλήνων.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Πόσο κοστίζουν πραγματικά οι εξοπλισμοί; Το ερώτημα δεν έχει μία απάντηση η οποία να χωράει σε μία πρόταση επειδή κάθε απάντηση εστιάζει και σε κάτι διαφορετικό.

Αγοράζουμε όπλα αλλά αγοράζουμε και τεχνογνωσία που δεν φαίνεται αλλά πληρώνεται είναι μία απάντηση (τι την κάνεις όμως αν ποτέ δεν έχεις αναπτύξει κάτι δικό σου θα μπορούσε να ήταν ένα νέο ερώτημα). Θα πληρώσουμε για όπλα αλλά αποκτούμε και ισχυρούς φίλους για να ασκήσουν πολιτική πίεση στην Τουρκία είναι μία άλλη απάντηση, και πάει λέγοντας.

Σε μία από τις σπάνιες φορές πάντως που επιχειρήθηκε να απαντηθεί το ερώτημα με αριθμούς όσα ακούστηκαν ήταν όντως εντυπωσιακά και αυτό επειδή ειπώθηκε πως η συντήρηση συστήματος που υπάρχει στο οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων κοστίζει περίπου 10 φορές ακριβότερα από την αγορά ενός καινούργιου!

Και εδώ βέβαια κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί πόσο θα κοστίσει η εκπαίδευση για το καινούργιο σύστημα ή η υποστήριξη του σε βάθος δεκαετίας κτλ σίγουρα όμως το οικονομικό χάσμα που παρουσιάστηκε εντυπωσιάζει, τουλάχιστον δημοσιογραφικά.

Δείτε τι είχε ειπωθεί τo 2017 όπως αποτυπώθηκε στα πρακτικά της Βουλής:


ΠΗΓΗ