Οι κρίσεις ΕΔ απάντηση στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα-Τι ζήτησε ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ


ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΜΝΗΝΟΥ

Η τοποθέτηση του σκληροτράχηλου προερχόμενου από τις Καταδρομές Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στην ηγεσία των Ε.Δ. ως Αρχηγού ΓΕΕΘΑ -ο οποίος δηλώνει σε συνεργάτες του ότι «είμαστε έτοιμοι για όλα» - αντανακλά την πρόθεση της Αθήνας να αντιμετωπίσει σκληρά οποιαδήποτε προσπάθεια αποσταθεροποίησης από πλευράς Τουρκίας.

Αυτό, τουλάχιστον, είναι το μήνυμα που εκπέμπει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, η οποία επισημαίνει σε συνομιλίες με δημοσιογράφους, ότι οι έκτακτες κρίσεις στην ηγεσία των Ε.Δ. δεν αφορούν αλλαγές «ρουτίνας» ή «κομματικού βολέματος», όπως συχνά έχει συμβεί. αλλά, αντιθέτως, αντανακλούν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση άμεσης, καθολικής απειλής.

«Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων έχουν σαφώς διακριτούς ρόλους και αρμοδιότητες, όμως, σε καιρούς κινδύνου για τη χώρα, έχουν πάνω απ’ όλα την υποχρέωση να λειτουργούν ως ομάδα», ανέφερε στη «ΒτΚ» κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Άμυνας, ενώ «παροικούντες την εν Πενταγώνω Ιερουσαλήμ» άφηναν υπαινιγμούς για κρούσματα έλλειψης συναντίληψης και αγαστής συνεργασίας μεταξύ των ηγετών του Στρατεύματος, σε επίπεδο ανωτάτων αξιωματικών.

Η τοποθέτηση του Στρατηγού Φλώρου στο ΓΕΕΘΑ δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για Στρατηγό που δεν «μασάει» τα λόγια του, θεωρείται «σκληρός αλλά δίκαιος», και είναι οπαδός του δόγματος περί «ισοδύναμου τετελεσμένου». Περισσότερο στρατιωτικός παρά πολιτικός, δεν διστάζει να επιτίθεται φραστικά στην Τουρκία, όπως έπραξε πριν τα Χριστούγεννα απαντώντας σε ανάλογο ύφος σε απαξιωτικές για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας δηλώσεις Τούρκων στρατηγών.

«Τα σκυλιά στη γειτονιά μας αλυχτάνε και φωνάζουνε. Συνήθως σκυλιά που φωνάζουν, δεν δαγκώνουν. Να είστε όμως, σίγουροι ότι είμαστε έτοιμοι. Άμα το σκυλί κόψει λουρί θα του κάτσουμε μία στο κεφάλι και θα φύγει με την ουρά κάτω από τα σκέλια», είπε ως Αρχηγός Στρατιάς στα Γιάννενα, για να συμπληρώσει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες.

«Πάντα ήμασταν λιγότεροι και πάντα καταφέρναμε αυτό για το οποίο είμαστε όλοι περήφανοι. Το έθνος είναι μεγάλο γιατί οι καρδιές των Ελλήνων είναι ατσάλινες και μεγάλες». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι άλλες επιλογές. Ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Λαλούσης είναι ένας επίσης σκληροτράχηλος και ικανότατος αξιωματικός, που έχει υπηρετήσει πολλά χρόνια σε παραμεθόριες περιοχές και τώρα είχε την ευθύνη της Θράκης στο Δ’ Σ.Σ.

Ο Αρχηγός Αεροπορίας Γιώργος Μπλιούμης, ο οποίος παρέμεινε, είναι ένας αξιωματικός χαμηλών τόνων, μετριοπαθής, αλλά αποφασιστικός όταν χρειαστεί, θεωρήθηκε πετυχημένος στο έργο του, και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εκτίμησε τις γνώσεις και τις δυνατότητές του όταν χρειάστηκε τις συμβουλές του για τον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο κ. Μπλιούμης είναι υπέρ της ενίσχυσης της Π.Α. με τα πέμπτης γενιάς F-35, λέγοντας σε συνομιλητή του πως «οφείλει η Αεροπορία να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να εκσυγχρονίζεται, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη γειτονιά μας». Να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, που υπήρξε και Αρχηγός ΓΕΑ, ήταν υπέρ της ενίσχυσης με F-16 διότι το κόστος τους σε σχέση με την απόδοσή τους ήταν πολύ πιο συμφέρον από τα πέμπτης γενιάς.

Όσο για το νέο A/ΓΕΝ Aντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, είναι εξαιρετικά μάχιμος, θεωρείται πιο σκληρός από τον προκάτοχό του απέναντι στην Τουρκία, έχει υπηρετήσει σε οκτώ πολεμικά πλοία ως αξιωματικός, αλλά και σε κρίσιμες επιτελικές θέσεις και χαίρει εκτίμησης από όλους τους συναδέλφους του στο Ναυτικό.

Υψηλή ετοιμότητα

Ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Kώστας Φλώρος έχει ζητήσει υψηλή ετοιμότητα από όλους τους κλάδους, και ειδικά από το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ ο νέος Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Λαλούσης έχει ενημερώσει με σήμα όλους τους σχηματισμούς και τους διοικητές των παραμεθόριων περιοχών να είναι σε υψηλή ετοιμότητα. Όπως επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου, πρέπει να αξιολογηθούν προσεκτικά τα δεδομένα, ώστε να μην πέσει η Ελλάδα στην παγίδα προβοκάτσιας, αλλά παράλληλα να γνωρίζουν όλοι ότι δεν θα μείνει τίποτα αναπάντητο.

ΠΗΓΗ: Β.τ.Κ.  [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr]