Πληρωμή συντάξεων με μειωμένες κρατήσεις... η μεγάλη κοροϊδία


Από τις συντάξεις του Φεβρουαρίου θα γίνουν αντιληπτές οι μειώσεις στις κρατήσεις φόρου εισοδήματος, οι οποίες προκύπτουν από την εφαρμογή της νέας ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας, η οποία προβλέπεται από τον πρόσφατα ψηφισθέντα φορολογικό νόμο 4646/2019. Οι μειώσεις αυτές δεν θα έχουν υπολογιστεί αναδρομικά από την 1η-1-2020, αλλά από τις αποδοχές του Φεβρουαρίου.

Ουσιαστικά, οι εν λόγω συνταξιούχοι θα χάσουν φέτος το 1/12 της συνολικής μείωσης των κρατήσεων φόρου εισοδήματος την οποία δικαιούνται με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα. Η μείωση του φόρου εισοδήματος που αντιστοιχεί στο μήνα Ιανουάριο 2020 θα υπολογιστεί με την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, που θα λάβει χώρα το 2021.

Λόγω... συστήματος

Αιτία για το γεγονός ότι οι μειώσεις στις κρατήσεις φόρου εισοδήματος που αναλογούν στις συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου 2020 δεν πρόκειται να υπολογιστούν αναδρομικά με τις καταβολές των συντάξεων των μηνών Φεβρουαρίου-Δεκεμβρίου 2020 είναι ότι το πρόγραμμα υπολογισμού των κρατήσεων φόρου εισοδήματος, το οποίο διαμόρφωσε η ΗΔΙΚΑ με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα, δεν κατέστη δυνατό να συμπεριλάβει και τις μειώσεις αυτές. Αποφασίστηκε λοιπόν το «κέρδος» από τις μειώσεις αυτές να το καρπωθούν οι συνταξιούχοι κατά την τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος που θα λάβει χώρα το 2021 με την υποβολή των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020.

Το «κέρδος»

Τα ποσά τα οποία δεν θα «καρπωθούν» φέτος αλλά του χρόνου εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν ετησίως πάνω από 8.636 ευρώ κυμαίνονται:

•από 1,42 έως 14,75 ευρώ για όσους δεν βαρύνονται με ανήλικα ή ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα,

•από 1,67 έως 13,33 ευρώ για όσους βαρύνονται με 1 ανήλικο ή ενήλικο εξαρτώμενο τέκνο,

•από 3,33 έως 16,67 ευρώ για όσους βαρύνονται με 2 ανήλικα ή ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα,

•από 13,33 έως 26,67 ευρώ για όσους βαρύνονται με 3 ανήλικα ή ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr]