Ψυχρότητα στη συνάντηση Ερντογάν – Μισέλ


Πληροφορίες της εφημερίδας «Μιλιέτ» αναφέρουν ότι στη δίωρη συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν, υπήρξε ψυχρότητα και ότι μεταξύ των δύο ανδρών διημείφθη έντονη στιχομυθία για το θέμα της Λιβύης.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε στον Τούρκο πρόεδρο τη «βαθιά ανησυχία της Ευρώπης για τη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας-Τρίπολης, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απαντά αναρωτώμενος «γιατί η Ευρώπη αντιδρά;

Πού είναι παράνομη, εφόσον διεξήχθη μεταξύ δύο νομίμων κυβερνήσεων» και ότι εν πάση περιπτώσει κάποιες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί βοηθούν μία μη νόμιμη δομή, όπως είναι ο στρατάρχης Χαφτάρ.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε την Ε.Ε. και στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε την άποψη ότι οι γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο είναι παράνομες και ότι η Ε.Ε. τάσσεται υπέρ της Κύπρου στο θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τη στάση αυτή της Ευρώπης και δήλωσε ότι είναι ανάγκη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τ/Κ στην ανατ. Μεσόγειο.