Οι φετινές κρίσεις και οι προκλήσεις της νέας Στρατιωτικής Ηγεσίας


Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου*

Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Ασφάλεια της Χώρας λόγω της διαρκούς αυξητικής επιθετικότητας της Τουρκίας απέναντι  στην Ελλάδα και στην Κύπρο, η Κυβέρνηση επέλεξε την νέα Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) όπως  βέβαια γίνεται σε κάθε προηγμένη Δημοκρατία. 

Αν και  είναι ήδη από χθες το μεσημέρι  γνωστό, να ενημερώσουμε ξανά ότι  το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) επέλεξε ως νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ τον Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρος  μέχρι  σήμερα Διοικητή 1ης Στρατιάς ο οποίος προάγεται σε Στρατηγό. Ως Αρχηγός ΓΕΣ επιλέχθηκε ο  Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης μέχρι σήμερα  Διοικητής Δ’ Σώματος Στρατού και ως Αρχηγός ΓΕΝ, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης. Τέλος το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την παραμονή του Αρχηγού του ΓΕΑ  Αντιπτεράρχου Γεώργιος Μπλιούμη!

Οι φετινές κρίσεις κατά γενική ομολογία χαρακτηρίζονται κατ’ αρχήν ομαλές και  βασικά αξιοκρατικές,  με την  Κυβέρνηση να εκτιμά ότι σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας η νέα Στρατιωτική Ηγεσία με επικεφαλής τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε όποιες  σοβαρές προκλήσεις τις οποίες ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε ως Έθνος στο προσεχές χρονικό διάστημα. Όλοι είναι ικανότατοι και δοκιμασμένοι και αρκεί μία ματιά στο βιογραφικό τους.

 Όμως μιας και  ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ κ.  Θεόδωρος  Δρίτσας σχολιάζοντας τις κρίσεις μίλησε για παραβίαση θεσμοθετημένων κανόνων σχετικά με την θητεία των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων που είναι διετής οφείλουμε να του θυμίσουμε κάποια πράγματα που μάλλον ξέχασε.

Το κόμμα του ήταν αυτό που μαζί με τον  κ. Καμμένο ως ΥΕΘΑ δημιούργησε ανώμαλες καταστάσεις με την ομαλή διαδοχή με τις κρίσεις όλα αυτά χρόνια  Το κόμμα του ήταν αυτό που το καλοκαίρι του 2018 άφησε τις ΕΔ και συνεπώς την χώρα επί ένα μήνα χωρίς Αρχηγό, για να μην αντικαταστήσει τον ασθενούντα  Ναύαρχο Αποστολάκη (προκειμένου να τον «χρησιμοποιήσει» μετά από 4 μήνες). Το κόμμα του ήταν πάλι αυτό που αποφάσισε να ακροβατήσει  θεσμικά κάνοντας εν ενεργεία ΑΓΕΕΘΑ Υπουργό Εθνικής Άμυνας, χωρίς να ορίσει άμεσα τον αντικαταστάτη του αφήνοντας πάλι τις Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς Αρχηγό σε μία χώρα που ούτε Βέλγιο, ούτε Δανία. Και φυσικά δεν ξεχνάμε ότι όντας  Κυβέρνηση σε «αποδρομή» έκανε Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο που  είχε για πάνω από έξι σχεδόν μήνες δύο άνδρες του αιχμαλώτους στις τουρκικές φυλακές και με διαπιστωμένες σοβαρές διοικητικές παραλείψεις που οδήγησαν στην σύλληψη των δύο. Κάτι για το οποίο όπως σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες μετά από ΕΔΕ, είχε αποσταλεί διοικητική απολογία από τον τότε ΑΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Αποστολάκη. Και για να ολοκληρώσουμε τον σχολιασμό μας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι δεν αρκεί να είναι κάποιος απλά και μόνο πολύ καλός  πιλότος για να είναι Στρατηγικός και Επιχειρησιακός Διοικητής των ΕΔ.

Σε μία χώρα όπου εδώ και χρόνια βρίσκεται σε μία διαρκή χαμηλής έντασης κρίση με την αναθεωρητική Τουρκία, σε μία χώρα που οι Ένοπλες Δυνάμεις της επιχειρούν σε καθημερινή βάση στην ξηρά, στην θάλασσα και στον αέρα, αντιμετωπίζοντας τις τουρκικές στρατιωτικές προκλήσεις οι ευθύνες της Στρατιωτικής Ηγεσίας είναι τεράστιες και είμαστε καθ’ όλα βέβαιοι ότι τόσο ο νέος ΑΓΕΕΘΑ όσο και οι Αρχηγοί των Επιτελείων Κλάδων έχουν πλήρη συναίσθηση αυτού.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΕΔ επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό δυσμενώς από την οικονομική περιδίνηση στην οποία βρέθηκε η πατρίδα μας για πολλά χρόνια. Το ότι δεν  κατέρρευσαν, και κρατήθηκαν σε αυτά τουλάχιστον τα επίπεδα επιχειρησιακής ετοιμότητας, αυτό οφείλεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των Διοικήσεων και του Προσωπικού τους. Οι σημερινοί Αρχηγοί, στα χρόνια της κρίσης ασκούσαν Διοίκηση ήταν σε κρίσιμες επιτελικές θέσεις και γνωρίζουν πολύ καλά τι χρειάζονται οι υφιστάμενοι Διοικητές για να είναι σε θέση να εκπληρώσουν την αποστολή τους και αυτό δεν θα πρέπει να ούτε μία στιγμή να τους διαφύγει αυτό.

Οι ευχές μας για μία άκρως επιτυχή θητεία ας τους συνοδεύουν έτσι ώστε το έργο τους να είναι ένας ακόμα  παράγοντας αποτροπής κάθε πιθανής επιβουλής, και αποτροπή σημαίνει να …αποτρέψουμε να μην γίνει οτιδήποτε.

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλoς  είναι επικεφαλής στο «Παρατηρητήριο Liberal»

ΠΗΓΗ