Μετά την χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αναλαμβάνει ο Αντιστράτηγος (ΤΘ) Χαράλαμπος Λαλούσης. Ποιος είναι όμως ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ (Α/ΓΕΣ);

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Τον νέο Αρχηγό ΓΕΣ είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν και να έχουν καθημερινή επαφή μαζί του πολλοί δημοσιογράφοι, και όχι μόνο οι διαπιστευμένοι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο Αντιστράτηγος Λαλούσης είχε πριν από αρκετά χρόνια βρεθεί στην θέση του επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού και εν συνεχεία του ΓΕΕΘΑ .

Κατά κανόνα λιγομίλητος, άφησε εποχή καθώς ποτέ, ούτε σε δύσκολες στιγμές για τα Επιτελεία, δεν απέφυγε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που του γίνονταν.

Από την άλλη ήταν και ένας Εκπρόσωπος με χιούμορ και οι «μάχες» του με τους Εκπροσώπους των άλλων Επιτελείων και κυρίως της Αεροπορίας στις οποίες υπερασπιζόταν με πάθος την καθοριστική συμβολή των τεθωρακισμένων στην μάχη έχουν μείνει ιστορικές.

Μεγάλο του πάθος είναι η στρατιωτική ζωή και η μόρφωση για αυτό και έχει πάρει και μεταπτυχιακό με ειδίκευση στην Ιστορία Χωρών Χερσονήσου του Αίμου και Τουρκολογίας.

Αυτό όμως που χαρακτηρίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τον νέο Αρχηγό του ΓΕΣ είναι το ενδιαφέρον του για το προσωπικό. Χαρακτηριστική είναι η επιγραφή που είχε στο γραφείο του πως «δεν μπορείτε να περιμένετε από έναν άνθρωπο να είναι γενναίος αν τον κακομεταχειρίζεστε» ενώ από τις θέσεις που πέρασε συχνά σήκωνε το τηλέφωνο μετά από δημοσιεύματα για να ερευνήσει καταγγελίες ή να λύσει παρεξηγήσεις σε θέματα σχετικά με την διαβίωση των κληρωτών. Τις αρχές του ανθρωποκεντρικού μοντέλου διοίκησης θέλησε να περάσει και στα νέα στελέχη του στρατού όσο ήταν Διοικητής της Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ).

Η άτυχη στιγμή

Μία άτυχη στιγμή που σίγουρα θα ήθελε να ξεχάσει έχει να κάνει με το στιγμιότυπο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου το 2017, όταν μετά την στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου το ξίφος του «αρνήθηκε» να ξαναμπεί στην θήκη του αφού είχε προηγουμένως αναφέρει το πέρας της παρελάσεως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το στιγμιότυπο έγινε viral τότε αλλά ευτυχώς δεν πήρε περισσότερη σημασία από αυτήν που πραγματικά είχε. Έτσι σήμερα, όπως λένε συνάδελφοι του Στρατηγού με τους οποίους μιλήσαμε, μπορεί να λέει πως δίκαια και με το σπαθί του βρέθηκε στην θέση του Αρχηγού ΓΕΣ.

ΠΗΓΗ