«Κλείδωσαν» οι Patriot για τη Σ. Αραβία- Τον Φεβρουάριο η μεταστάθμευσή τους


Ρεπορτάζ: Κώστας Αλατζάς

Στην Αθήνα αναμένεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας για την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα για τη διάθεση μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, Patriot.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του OnAlert, ο πρίγκιπας Φαϊζάλ θα συναντηθεί, ενδεχομένως και αύριο Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη νοτιανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, όπου δε φαίνεται να επιτυγχάνεται η κατάπαυση του πυρρός, όπως προσδοκούσε η πρωτοβουλία της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Η συμφωνία Αθήνας – Ριάντ για τους ελληνικούς Patriot θεωρείται από την ελληνική διπλωματία ως μία κίνηση κομβικής σημασίας για τα ελληνικά συμφέροντα. Ανταποκρίνεται στο αμερικανικό αίτημα για ελληνική παρουσία στον Κόλπο χωρίς όμως να έχει τη μορφή αποστολής δύναμης, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση συμμετοχής ελληνικής φρεγάτας, ενδεχόμενο που πλέον φαίνεται ότι απομακρύνεται.

Δεύτερον, ενισχύει τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία η οποία, όπως η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στηρίζει τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χάφταρ, στην επικράτηση του οποίου  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ