Γρονθοκόπησε στρατιώτη για να κοιμηθεί 10 λεπτά παραπάνω!


Ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου κατέφυγε ένας 24χρονος Ροδίτης με αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου διεκδικώντας 600.000 ευρώ ως αποζημίωση για βλάβες που υπέστη.

Όπως εκθέτει ο εναγόμενος στις 11 Ιουλίου 2017 κατατάχθηκε ως οπλίτης πυροβολικού στο κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στη Θήβα κι έπειτα με την ειδικότητα του οπλίτη μετατέθηκε τον Αύγουστο του 2017 στην Αρχίπολη της Ρόδου στο 95 ΤΥΠΕΘ.

Όπως περιγράφει, στις 23 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 20:30 περίπου βρισκόταν στον θάλαμο του στρατοπέδου του, ράβοντας το παντελόνι του, προετοιμαζόμενος για την εκτέλεση της υπηρεσίας του, ως θαλαμοφύλακα από τα μεσάνυκτα της ημέρας εκείνης μέχρι την ώρα 02:00 της επόμενης μέρας.

Την στιγμή που έραβε το παντελόνι του τον πλησίασε ένας άλλος επίσης οπλίτης ο οποίος θα ανελάμβανε υπηρεσία θαλαμοφύλακα στις 02:00 το πρωί της 24ης Οκτωβρίου 2017 αμέσως μετά τη λήξη της δικής του υπηρεσίας.

Επειδή γνώριζε από προηγούμενη υπηρεσία θαλαμοφύλακα ότι ο συγκεκριμένος στρατιώτης έχει βαθύ ύπνο και δύσκολα ξυπνά για να αναλάβει υπηρεσία του γνωστοποίησε ότι θα τον ξυπνούσε δέκα λεπτά πριν αναλάβει υπηρεσία ώστε να έχει τον χρόνο να προετοιμαστεί.

Μόλις ο παραπάνω στρατιώτης άκουσε ότι θα τον ξυπνούσε δέκα λεπτά πριν αναλάβει υπηρεσία άρχισε να φωνάζει και να τον απειλεί ότι αν τολμούσε να τον ξυπνήσει νωρίτερα από τις 02:00 η ώρα θα τον κτυπούσε, ενώ ταυτόχρονα τον έσπρωξε βίαια, τον έβγαλε έξω από το θάλαμο και άρχισε να τον κτυπά ανεξέλεγκτα με γροθιές στο πρόσωπο οπότε ζαλίσθηκε και έπεσε στο έδαφος.

Όπως υποστηρίζει ο εναγόμενος, αμέσως έτρεξαν να τον βοηθήσουν δύο συνάδελφοί του επίσης οπλίτες, που παρευρίσκονταν εκεί τυχαία οι οποίοι με μεγάλη δυσκολία τον απέσπασαν από τον έτερο οπλίτη ο οποίος συνέχισε να τον απειλεί ότι θα τον σκοτώσει λέγοντάς του ότι είναι παλιότερος και πρέπει να τον υπακούει.

Όπως περιγράφει, όταν κατόρθωσε με τη βοήθεια των παρευρισκόμενων συναδέλφων του να σηκωθεί όρθιος διαπίστωσε ότι δεν έβλεπε καθόλου από το αριστερό του μάτι, γεγονός που είπε στους δύο συναδέλφους του.

Τότε σοβαρά τραυματισμένος οδηγήθηκε στον επόπτη του Στρατοπέδου ο οποίος αφού διαπίστωσε τη σοβαρή κακοποίησή του έδωσε εντολή και μεταφέρθηκε αμέσως στο Τ.Υ.Ε.Θ. στην πόλη της Ρόδου για την παροχή πρώτων βοηθειών όπου εκεί τον εξέτασαν οι υπηρετούντες ιατροί οι οποίοι λόγω της σοβαρότητας του τραύματός του στο αριστερό μάτι τον παρέπεμψαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

Στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου οι οφθαλμίατροι που τον εξέτασαν διαπίστωσαν ότι είχε πάθει εκχύμωση άνω και κάτω βλεφάρου αριστερού οφθαλμού, ωοειδή κάκωση κόρης, περιθηλαία αιμορραγία στον βυθό του ματιού, οίδημα BERLIN, διάσπαση στιβάδας φωτοϋποδοχέων και της μεμβράνης του Bruch.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του έγινε η μεταγωγή του αυθημερόν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών όπου υποβλήθηκε σε ενδελεχείς εξετάσεις από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι από τα κτυπήματα που δέχθηκε στο αριστερό μάτι είχε υποστεί υπόσφαγμα επιπεφύκοτα αριστερού οφθαλμού, ήπια θόλωση κερατοειδούς, ρήξη χοριοειδούς χιτώνα στην περιοχή οπίσθιου πόλου χωρίς συνοδό νεοαγγείωση, υπαμφιβληστροειδή αιμορραγία κάτω κροταφικά της οπτικής θηλής και δεύτερη ρήξη χοριοειδούς στη ίδια περιοχή.

Όπως αναφέρει στην αγωγή, στο 401 Γ.Σ.Ν.Α. παρέμεινε νοσηλευόμενος μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2017 όπου του σύστησαν να επανεξεταστεί μετά από 15 ημέρες.

Στις 7 Δεκεμβρίου 2017 επέστρεψε ξανά για εξετάσεις στο 401 Γ.Σ.Ν.Α. με την ολοκλήρωση των οποίων διαπιστώθηκε ότι έπαθε μείωση της οπτικής οξύτητας του αριστερού οφθαλμού, ρήξη χοριοειδούς με συνοδό υπαμφιβληστροειδή οδική ίνωση που διατρέχει το σύνολο του οπίσθιου πόλου, υπαμφιβληστροειδικήαιμορραγία κάτω κροταφικά της οπτικής θηλής καιδεύτερη χοριοειδή ρήξη στην ίδια περιοχή.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2017 υποβλήθηκε σε νέες εξετάσεις κατά τις οποίες διασταυρώθηκε ότι είχε πάθει βλάβη ωχράς κηλίδος ενώ στις 12 Δεκεμβρίου 2017 έλαβε εξιτήριο με τη σύσταση να επανέλθει στο 401 Γ.Σ.Ν.Α. για επανεξέταση.

Στις 8 Ιανουαρίου 2018 εισήλθε ξανά στην οφθαλμολογική κλινική του 401 Γ.Σ.Ν.Α. ενώ στις 10 Ιανουαρίου 2018 ύστερα από νέες εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί οριστική απώλεια της όρασης στον αριστερό οφθαλμό. Στις 15 Ιανουαρίου 2018 εξήλθε από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο με την ένδειξη διετούς αναβολής της στράτευσής του με βάση την γνωμάτευση του Ε.Α. Αθηνών.

Μάλιστα τον παρακολουθούσε στη Ρόδο και ιδιώτης οφθαλμίατρος όλο αυτό το διάστημα ο οποίος αφού τον εξέτασε στις 2 Ιανουαρίου 2018 γνωμοδότησε ότι από τη βυθοσκόπηση του αριστερού του οφθαλμού διαπίστωσε ενδοϋαλοειδική αιμορραγία σε αποδρομή και εικόνα machbar pucker στην ωχρά κηλίδα. Όπως υποστηρίζει ο εναγόμενος η κατάσταση της υγείας του κρίθηκε μη αναστρέψιμη αφού έχασε εντελώς την αίσθηση της όρασης στον αριστερό οφθαλμό και έλαβε οριστικό απολυτήριο από τον στρατό.

Αυτό το περιστατικό, όπως υποστηρίζει, τον θλίβει και τον ταλαιπωρεί μέχρι και σήμερα αφού λόγω της απώλειας της όρασης από το αριστερό του μάτι αδυνατεί να ασκήσει το επάγγελμα που ασκούσε πριν καταταγεί στον στρατό. Σημειώνει δε ότι ο δράστης του σοβαρού τραυματισμού του παραπέμφθηκε ενώπιον του Πενταμελούς Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών και καταδικάσθηκε για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή.

Όπως εκθέτει στο διάστημα που έλαβε χώρα το συμβάν υπηρετούσε ως οπλίτης στην περιοχή Αρχίπολης της Ρόδου τελώντας κάτω από τη φροντίδα και την προστασία του Κράτους αναφορικά με την υγεία και τη σωματική του ακεραιότητα καθ’ όλη της διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας και δέχθηκε αναίτια επίθεση από τον επίσης οπλίτη ο οποίος παράνομα αξίωσε να μην τον ξυπνήσει 10 λεπτά πριν αναλάβει υπηρεσία ως θαλαμοφύλακας, χρονικό διάστημα το οποίο είναι το ελάχιστο που απαιτείται ώστε να αφυπνιστεί πλήρως, να ενημερωθεί από τον προηγούμενο θαλαμοφύλακα και να του παραδοθεί ο θάλαμος στον οποίο στρατωνίζονται οι λοιποί οπλίτες.

Με βάση όλα όσα εκθέτει στην αγωγή του ο 24χρονος αιτείται από το Ελληνικό Δημόσιο που κατά τον χρόνο του σοβαρού τραυματισμού του εξέτιε την στρατιωτική του θητεία και είχε την ευθύνη και τη φροντίδα της προστασίας της ζωής, της υγείας και της σωματικής του ακεραιότητας να υποχρεωθεί να του καταβάλει το εύλογο ποσό των 300.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και επιπλέον εφάπαξ το ποσό των 300.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω της μόνιμης αναπηρίας που είχε ως αποτέλεσμα ο τραυματισμός του, ήτοι συνολικά το ποσό των 600.000 ευρώ.

Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μανώλης Κουτσούκος.
dimokratiki.gr