Ο σημερινός στόλος της Τουρκίας και η ισχύς του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού


Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει σήμερα ένα στόλο από φρεγάτες, κορβέτες και υποβρύχια. Ο σημερινός υποβρύχιος στόλος της Τουρκίας αποτελείται από εκσυγχρονισμένα πετρελαιοκίνητα υποβρύχια που κατασκευάστηκαν στη Γερμανία από τις δεκαετίες του 1970-1980.

Έξι υποβρύχια τύπου 214 όμοια με τα τέσσερα ελληνικά κλάσης “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ” θα προστεθούν στο τουρκικό οπλοστάσιο την επόμενη πενταετία.

Τον Δεκέμβριο, η Τουρκία παρέλαβε το υποβρύχιο TCG Piri Reis, που είναι το πρώτο από τα έξι γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 της Τουρκίας, ενώ η Ελλάδα διαθέτει ήδη τέσσερα τα οποία γνωρίζει πλήρως τις δυνατότητες τους.

Στο πλαίσιο του εθνικού του προγράμματος πολεμικών πλοίων, η Τουρκία κατασκευάζει Κορβέτες για συγκεκριμένους ρόλους, όπως “αντιπλοϊκές αποστολές κλάσεως Ada, ενώ θα κατασκευαστεί, σύμφωνα με τα σχέδια και η φρεγάτα TF2000 για πολυποίκιλες αποστολές και άμυνα περιοχής.

Η Τουρκία κατασκευάζει επίσης ένα μικρό αεροπλανοφόρο, το TCG Anadolu, χρησιμοποιώντας το ίδιο σχέδιο με το ισπανικό SPS Juan Carlos I για να γίνει η νέα ναυαρχίδα του ναυτικού, αλλά το πλοίο δεν θα μεταφέρει αεροσκάφη F-35B, λόγω των κυρώσεων από τις ΗΠΑ, παρά μόνο ελικόπτερα.

Ο τουρκικός στόλος θα διαθέτει πέρα από 16 φρεγάτες, 18 υποβρύχια-τα έξι από αυτά υπερσύγχρονα, δέκα κορβέτες – οι τέσσερις κατασκευασμένες μετά το 2012, 19 πυραυλακάτους αλλά και 16 περιπολικά τα οποία φέρουν πυροβόλα. Δηλαδή συνολικά 61 μονάδες επιφανείας και μεγάλο αριθμό υποβρυχίων.

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό προβλέπεται σύντομα να ενισχυθεί με δύο πυραυλακάτους Super Vita από τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, ενώ προχωρά και ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ.

Η Ελλάδα θα έχει να αντιπαραβάλλει στην Τουρκία 44 μονάδες επιφανείας-ανάμεσα τους πλοία σχεδόν 50 ετών- και 11 υποβρύχια κάποια από αυτά να έχουν αποκτηθεί στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Ο τουρκικός στόλος με δεδομένη την δύσκολη έως επικίνδυνη οικονομική κατάσταση στην χώρα δεν θα είναι τόσο σίγουρο ότι θα υλοποιήσει όλα τα προγράμματα του, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Τούρκοι πολεμούν ήδη σε Συρία και Λιβύη και αυτό για όσους γνωρίζουν, κοστίζει πάρα πολύ σε χρήμα και πάσης φύσεως απώλειες.

Με δεδομένη την ποιοτική υπεροχή των ελληνικών πληρωμάτων και τη ναυτοσύνη των στελεχών του ΠΝ, την οποία διαλαλούν σε κάθε ευκαιρία ανώτατοι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ, τα πλοία του Στόλου μας σήμερα ευρίσκονται σε πολύ υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Το θα γίνει τα επόμενα χρόνια θα του δούμε στην πράξη και εάν για παράδειγμα το τουρκικό Ναυτικό ενισχυθεί με όλα αυτά τα προγράμματα που έχει ανακοινώσει, διότι το σχέδιο για παράδειγμα της δημιουργίας του Κουρδιστάν ή η κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας στη Μαύρη θάλασσα, μπορούν να επιφέρουν καταλυτικά αποτελέσματα στην ΝΑ Ευρώπη και την ίδια την Τουρκία φυσικά.

με πληροφορίες newpost.gr