ΥΠΕΘΑ: Αναμένονται σύντομα προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.)


ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Επιδίωξη του Νίκου Παναγιωτόπουλου αλλά και του υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή - που έχοντας θητεύσει στο τιμόνι του ΓΕΣ γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα υποστελέχωσης στον Στρατό - είναι μετά τις 2.000 προσλήψεις ΟΒΑ να ακολουθήσουν και προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) σε πιο εξειδικευμένες ειδικότητες.

Το έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να ανανεωθεί σύντομα και με προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), όπως έχει προαναγγείλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας. Η διαφορά των ΕΠΟΠ από τους ΟΒΑ είναι ότι αυτοί υπηρετούν για επτά χρόνια και έπειτα έχουν δικαίωμα να μονιμοποιηθούν.

Από τη στιγμή που υπηρετούν και προσφέρουν στην άμυνα της χώρας για τόσα χρόνια, οι επιτελείς του «Πενταγώνου» θεωρούν ότι είναι σκόπιμο να εκπαιδεύονται κι άλλο ώστε να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικοί. Έτσι, μετά την επταετή θητεία τους γράφουν εξετάσεις για να μονιμοποιηθούν. Επαγγελματίες Οπλίτες θα μπορούσαν να κατευθυνθουν σε πεδία που απαιτούν πιο εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, όπως για παράδειγμα το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ).

Στο παρελθόν οι επιτελείς και των τριών Όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν ζητήσει 1.000 προσλήψεις ΕΠΟΠ κάθε χρόνο αλλά και ΟΒΑ σε βάθος 10ετίας, με στόχο να ανακοπεί η γήρανση του προσωπικού και ο Στρατός μας να γίνει πιο επαγγελματικός.

Ακολούθησε όμως η οικονομική κρίση και όλα αυτά τα σχέδια ανατράπηκαν ή αναθεωρήθηκαν. Με την έξοδο της χώρας από την κρίση και με την τουρκική προκλητικότητα να κλιμακώνεται, οι προσλήψεις για την άμυνα είναι και πάλι στο προσκήνιο.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ