Συνθήκες Στέγασης Στρατιωτικών στο Νομό Έβρου

Συνθήκες Στέγασης Στρατιωτικών στο Νομό Έβρου


Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), σας αποστέλλει επιστολή με την οποία εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της, με αφορμή τις εικόνες ντροπής που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον ιστότοπο «usay.gr, για τις άκρως επικίνδυνες συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται να φιλοξενηθούν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στο Νομό Έβρου 

 Καλούμε το αρμόδιο Τμήμα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τις αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας του Νομού Έβρου, τους Βουλευτές της περιοχής  και τους Δημάρχους Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας στην περιοχή ευθύνης των οποίων υφίστανται οι παραπάνω χώροι, να παρέμβουν άμεσα διαφυλάττοντας τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής στο πλαίσιο εφαρμογής του Νόμου, πριν κληθούμε να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω δυσάρεστες καταστάσεις με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα.

ΠΡΟΣ : - Βουλευτές Νομού Έβρου
κ.  Αναστάσιο Δημοσχάκη
κ.  Χρήστο Δερμεντζόπουλο
κ.  Σταύρο Κελέτση
κα Αναστασία Γκαρά
-      ΕΟΔΥ / Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης & Παρέμβασης,
       κα Θεανώ Γεωργακοπούλου
- Π.Ε. Έβρου/ Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας
- Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ.  Ιωάννη Ζαμπούκη
- Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αλεξανδρούπολης
- Δήμαρχο Ορεστιάδας, κ. Βασίλειο Μαυρίδη
- Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ορεστιάδας
ΚΟΙΝ  : Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ)
ΜΜΕ – Στρατιωτικοί Συντάκτες
Μέλη της ΕΣΠΕΑΜ/Θ

ΘΕΜΑ: Λήψη μέτρων Προστασίας από τον COVID-19 – Συνθήκες Στέγασης Στρατιωτικών στο Νομό Έβρου.

ΣΧΕΤ : ΚΥΑ  Δ1α/ΓΠ.οικ. 18149/2020 - ΦΕΚ 855/Β/13-3-2020
Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων, μουσείων, αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και γενικά χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της Επικράτειας.

1. Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της, με αφορμή τις εικόνες ντροπής που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον ιστότοπο «usay.gr, για τις άκρως επικίνδυνες συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται να φιλοξενηθούν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στο Νομό Έβρου. (https://www.usay.gr/google-news/apokalyptiko-stratiotikoi-koimoyntai-se-gymnastirio-en-meso-epithesis koronoioy/?fbclid=IwAR0dCwEfPVYoZ4YgxinNAcdVYiQUUMoAptpmS5MaIjTf-Il_B4RQvmsNWaQ )

2. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δημοσίευμα, 102 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αρχικά και 25 στη συνέχεια, διατάχθησαν να στεγαστούν σε κλειστό Γυμναστήριο, στη Νέα Βύσσα του Νομού Έβρου, χώρος ο οποίος θα έπρεπε σύμφωνα με τη Νομοθεσία να παραμείνει κλειστός καθώς με απόφαση της Κυβέρνησης έχει αποφασιστεί το κλείσιμο όλων των Γυμναστηρίων της χώρας, χωρίς να γίνεται καμία εξαίρεση, τόσο για το συγκεκριμένο κλειστό Γυμναστήριο, όσο και για τον τρόπο χρήσης του.


3. Την ώρα που σύσσωμος ο Ελληνικός λαός αναγνωρίζει τις πολύτιμες υπηρεσίες ασφάλειας που παρέχουν οι συνάδελφοί μας στα σύνορα, «Φυλάττοντας Θερμοπύλες», κάποιοι αποφάσισαν να τους στεγάσουν σε έναν ενιαίο χώρο γυμναστηρίου, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο που διατρέχουν, την ώρα μάλιστα που ο καλπασμός του αριθμού των κρουσμάτων παγκοσμίως, αλλά και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ευκολία με την οποία μεταδίδεται ο φονικός υιός COVID-19.

4. Δυστυχώς όμως δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός. Ενημερωθήκαμε πως παρόμοιες καταστάσεις λαμβάνουν χώρα και σε άλλες περιοχές του Ν. Έβρου, με διάθεση παρόμοιων χώρων και συγκεκριμένα του Δημοτικού Σχολείου Καστανέων, του Πνευματικού Κέντρου Καβύλης, του Πολιτιστικού Πολυκέντρου στην Καβησό και του Πολυκέντρου Ριζίων, προς χρήση από τις ΕΔ, που όμως επιβάλλεται να παραμείνουν κλειστοί, όπως έχει αποφασιστεί από την Κυβέρνηση για λόγους προφύλαξης. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε από πού πηγάζει το δικαίωμα κάποιων να αποφασίζουν να κάνουν χρήση των ανωτέρω χώρων και να εξαιρούν αυθαίρετα τα στελέχη των ΕΔ από τις έκτακτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που θέσπισε η Ελληνική Κυβέρνηση.

5. Ως Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), καλέσαμε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και για την πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των συναδέλφων μας, οι οποίοι επιχειρούν σε αντίξοες συνθήκες και με την απειλή της μετάδοσης του ιού COVID-19, να υιοθετήσει την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών - ΠΟΜΕΝΣ, με την οποία προτείνεται:
       Η ΑΜΕΣΗ μίσθωση όσων  ξενοδοχειακών Μονάδων κριθούν απαραίτητες στην περιοχή του Νομού Έβρου και των νησιών του Αιγαίου, προκειμένου να διατεθούν για τις ανάγκες στρατωνισμού των συναδέλφων μας προς αποσυμφόρηση τους από τις Μονάδες αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας όπως ακριβώς συμβαίνει και με το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας που επιχειρούν στην περιοχή.

6. Αφού το γεγονός ότι όλη η Ελλάδα καλείται να τεθεί στην απομόνωση δεν αποδεικνύεται αρκετό για να πείσει τους έχοντες την ευθύνη γι αυτή την κατάσταση, καλούμε το αρμόδιο Τμήμα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τις αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας του Νομού Έβρου, τους Βουλευτές της περιοχής  και τους Δημάρχους Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας στην περιοχή ευθύνης των οποίων υφίστανται οι παραπάνω χώροι, να παρέμβουν άμεσα διαφυλάττοντας τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής στο πλαίσιο εφαρμογής του Νόμου, πριν κληθούμε να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω δυσάρεστες καταστάσεις με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα.

         Ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Ο
                                                                ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Νικόλαος Παναγιωτίδης
Επισμηναγός (ΤΣΕ)
                                                               Χρήστος Δελής
                                                                   Υποσμηναγός (ΥΑΔ)