«Συναγερμός» στην ΕΥΠ: Νέο οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας μετά τον Έβρο


Οργανωμένο σχέδιο Τουρκίας για μαζική μεταφορά εισβολέων μέσα σε εμπορικά πλοία «βλέπει» η ΕΥΠ, όπως μεταδίδει η εφημερίδα το «ΒΗΜΑ».

Με την ΕΥΠ φέρεται να συμφωνούν και οι Αρχές Ασφαλείας, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η χθεσινή προσάραξη ενός φορτηγού πλοίου στον μώλο του λιμανιού της Τζιας.

Γράφει το ΒΗΜΑ:
Η εν λόγω υπόθεση θεωρείται άκρως σοβαρή και να έχει απασχολήσει και σημαντικούς κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και το Μαξίμου. Το πλοίο είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από το Τσανάκαλε της Τουρκίας (στη νότια περιοχή των Δαρδανελλίων) κι από τα αμπάρια του βγήκαν 193 μετανάστες προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν και τη Σομαλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, εδώ και τουλάχιστον 10 ημέρες η ΕΥΠ είχε απόρρητες αναφορές ότι η Τουρκία και τα κυκλώματα δουλεμπόρων που εδρεύουν στη γειτονική χώρα λόγω του «αποκλεισμού» από την ΕΛΑΣ του Έβρου και των συγκροτημένων κινήσεων του Λιμενικού για την αποτροπή εισόδου προσφύγων με λέμβους από το βορειοανατολικό Αιγαίο (λόγω και των κακών καιρικών συνθηκών) θα επιχειρούσαν μαζικές προωθήσεις χιλιάδων προσφύγων με τέτοιου είδους πλοία. Έτσι ώστε να υπάρχουν μαζικές μετακινήσεις αλλοδαπών αλλά και να μην προσελκύεται το «ενδιαφέρον» των λιμενικών αρχών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΕΥΠ είχε ήδη ενημέρωση ότι είχε ξεκινήσει ένα τουλάχιστον τέτοιο πλοίο από τα τουρκικά παράλια, χωρίς όμως να μπορούσε να προσδιορίσει για ποιο πρόκειται. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων είναι και οι τρεις διακινητές.

Κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος, αποτελούμενο από δέκα άτομα μετέβη στο νησί, προκειμένου να βοηθήσει στο ανακριτικό έργο για να συγκεντρωθούν περαιτέρω στοιχεία για τη νέα αυτή κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας . Με κύριο ενδιαφέρον πού ήταν αυτοί οι μετανάστες, αν είχαν δώσει «παρών» στην κρίση του Έβρου και ποιες ήταν οι κινήσεις των δουλεμπόρων.

Το φορτηγό πλοίο, που δεν έχει στοιχεία, είχε αναχωρήσει από το Τσανάκαλε της Τουρκίας. Αρχικά μεταδόθηκε πως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών (άνεμοι έντασης 8 μποφόρ) προσάραξε στο λιμάνι της Κέας.


Με πληροφορίες από in.gr