Αλκ. Στεφανής: Το εξαιρετικό προσωπικό των ΕΔ αξίζει τον σεβασμό όλων μας


Συνέντεξη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στην εφημερίδα «ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται και πάλι σε έξαρση η τουρκική προκλητικότητα με απειλές σε βάρος της χώρας μας. Καταλαβαίνω ότι η απάντηση της Ελλάδας παραμένει σταθερή και αμετακίνητη για διασφάλιση των συνόρων της. Ωστόσο οι απειλές αυτές πιστεύετε ότι έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι Τούρκοι ηττήθηκαν στα βόρεια σύνορά μας και τώρα επιχειρούν στο Αιγαίο μια νέα προσπάθεια;

Η τουρκική κυβέρνηση ακολουθεί ένα στρατηγικό σχεδιασμό που θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω ως «δημιουργία προβλημάτων σε πολλαπλά επίπεδα». Είναι δε γεγονός πως οι δράσεις που αναλαμβάνει, έχουν μη επιθυμητές γι’ αυτήν επιπτώσεις τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της. Συρία, Λιβύη, μεταναστευτική και υγειονομική κρίση δημιουργούν αλυσιδωτές αρνητικές αντιδράσεις στις ισορροπίες που απαιτούνται, ώστε να διατηρήσει τη σταθερότητά της.

Η Ελλάδα βεβαίως ακολουθεί και διαμορφώνει τη στρατηγική της, ειδικά σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα με βάση τον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό της και με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα. Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, η Κυβέρνηση, στην οποία έχω την τιμή να συμμετέχω, κατέστησε σαφές προς κάθε κατεύθυνση, ότι η αντιμετώπιση των σημαντικότερων εθνικών θεμάτων, όπως τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό έχει αλλάξει. Ο κατευνασμός έδωσε τη θέση του στην αποφασιστικότητα και την ενεργητική αποτροπή. Ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας προς όλους, θέσαμε τις προτεραιότητές μας, με ψυχραιμία και σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο καθορίσαμε ως κυρίαρχο αντικειμενικό στόχο την προάσπιση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων μας. Τα αποτελέσματα που τα είδαμε και τα βλέπουμε καθημερινά, μας δικαιώνουν.

Με την ίδια μεθοδολογία σχεδιάζουμε την αντιμετώπιση της κάθε μορφής πρόκλησης. Συνεχίζουμε με σύνεση, έγκαιρο σχεδιασμό και προσήλωση στον στόχο που δεν είναι άλλος από τη διατήρηση της συνοχής, την επίδειξη αισθήματος  ασφάλειας, σιγουριάς και πάνω από όλα εγγύηση και εξασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η επιτυχία στον Έβρο, σε συνδυασμό με την πειθαρχία και το συλλογικό αίσθημα ευθύνης που επέδειξε ο λαός μας, εξύψωσαν την ψυχολογία και το ηθικό του Έλληνα, αποδεικνύοντας, για μια ακόμη φορά, ότι η συνοχή είναι δύναμη και πολλαπλασιαστής της ισχύος μας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι παντού και συνεχώς 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Την ίδια αποτελεσματικότητα που έδειξε η χώρα μας στη νίκη του Έβρου, την ίδια θα επιδείξουμε σε όλα τα επίπεδα, σε όλη την επικράτεια, μέχρι και στην τελευταία βραχονησίδα μας. Η στάση μας έχει αλλάξει. Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε τα σύνορα μας, ούτε την ασφάλεια του Έλληνα πολίτη.

 Οι δυνάμεις που βρίσκονται στο Αιγαίο και φυλάνε τα θαλάσσια σύνορά μας, επαρκούν για να αντιμετωπίσουν πιθανή προκλητική ενέργεια με ένα θερμό επεισόδιο που θα θελήσουν να πράξουν οι γείτονές μας;


Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων εδράζεται σε ισχυρή βάση αναλύσεων, αξιολογήσεων, διδαγμάτων, μελετών, προσομοιώσεων, καθώς και άλλων παραγόντων, οι οποίοι αποτελούν το γνωστικό πλαίσιο που συνδυαζόμενο με τις επιχειρησιακές δυνατότητες στο στρατηγικό – επιχειρησιακό – τακτικό πεδίο παράγουν το προϊόν της άμυνας και ασφάλειας.

Γνώση, διαδικασίες και οπλικά συστήματα δημιουργούν ένα πλέγμα, το οποίο καθοδηγείται από μία αποφασιστική ηγεσία. Ο παραπάνω συνδυασμός, έχοντας ξεκάθαρη πολιτική εντολή, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αξιολογεί συνεχώς τις «δυνατότητες» της Τουρκίας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις «προθέσεις» της. Ο λόγος είναι πως οι προθέσεις αλλάζουν, ανάλογα με τις επιδιώξεις και το ακροατήριο που θέλει να επηρεάσει, χωρίς όμως να μπορεί να τροποποιήσει τις δυνατότητές της.

Η επάρκεια είναι συνδυασμός του αριθμού των μέσων και του προσωπικού, κυρίως όμως της ποιοτικής κατάστασής τους. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας εκτελούν την αποστολή τους στο ακέραιο, κάτω από δύσκολες συνθήκες με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η συνεργασία και ο απόλυτος συντονισμός τους είναι σε άριστο επίπεδο και αποτελούν εχέγγυο για την αποτελεσματική επιτήρηση και φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας, καθώς και για τη διαχείριση κάθε πιθανού επεισοδίου. Για τα εθνικά θέματα υπάρχει λεπτομερής και αποφασιστικός σχεδιασμός. Σε κάθε δράση του αντιπάλου υπάρχει αντίδραση.

Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια πιθανή αύξηση της προκλητικότητας των Τούρκων με την εκδήλωση θερμού επεισοδίου;

Σταθερή επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας με όλα τα όμορα κράτη, ασφαλώς και με την Τουρκία. Εκτιμώ ότι η πρόκληση θερμού επεισοδίου δεν είναι προς το συμφέρον καμίας εκ των δύο χωρών.

Ασφαλώς παρακολουθούμε καθημερινά με ψυχραιμία και εγρήγορση κάθε ενέργεια της γείτονος χώρας, αναλύουμε τις κινήσεις της και παράλληλα βελτιώνουμε τη σχεδίαση και τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες. Σε κάθε περίπτωση, να είστε βέβαιος ότι δεν θα οδηγηθούμε σε βεβιασμένη αντίδραση στις τουρκικές προκλητικές ενέργειες, αλλά εμείς θα επιλέξουμε τον τόπο, χρόνο και βέλτιστο τρόπο αντίδρασης, διατηρώντας την πρωτοβουλία και έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την αποτελεσματική προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Εκτιμάτε κ. Υφυπουργέ πως η Τουρκία θα θελήσει να στείλει στην Ελλάδα πρόσφυγες με θετικά δείγματα στον Κορονοϊό, έχουμε ως χώρα παρόμοιες πληροφορίες ότι επίκειται τέτοιο σχέδιο να τεθεί σε εφαρμογή;

Υπήρξαν κατά καιρούς ανάλογα δημοσιεύματα στον Τύπο, τα οποία δεν επιβεβαιώνονται. Σε κάθε περίπτωση αξιολογούμε τη γενικότερη κατάσταση, σχεδιάζουμε και προετοιμαζόμαστε για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, άνδρες και γυναίκες, έδωσαν και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό πάντα στην πρώτη γραμμή όταν και όποτε χρειάζεται. Ποιο μήνυμα θέλετε να τους στείλετε κ. Υφυπουργέ;

Στο εξαιρετικό προσωπικό μας αξίζει ο σεβασμός όλων μας για τον επαγγελματισμό, την αποφασιστικότητα και το φρόνημα που επιδεικνύουν. Δεν είναι τυχαία η αναγνώριση του έργου τους και η καθολική αποδοχή των Ενόπλων Δυνάμεων από την ελληνική κοινωνία. Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί τον πολυτιμότερο παράγοντα ισχύος μας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη.

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων εξασφάλισε και κατοχύρωσε με τις ενέργειες του, ως κεκτημένο, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Ακτοφυλακή, την προάσπιση των συνόρων μας και την απαγόρευση της παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα μας. Η αντίδρασή μας αιφνιδίασε δυσάρεστα τη γείτονα, ενώ αποτέλεσε γεγονός που αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα. Τιμή και σεβασμός στο έργο τους.