Εξελίξεις στην Τουρκία: Φήμες ότι παραιτήθηκε ο ναύαρχος Γιαϊτζί



Ο Γιαϊτζί ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η τιμή και η υπερηφάνειά μου πληγώθηκε»

Δημοσιογραφικές πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο αντιναύαρχος, Τζιχάτ Γιαϊτζί, τον οποίο μετέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αιφνιδίως το Σάββατο στο τουρκικό ΓΕΕΘΑ δεν αποδέχτηκε τα νέα του καθήκοντα και παραιτήθηκε.

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο της «Χουριέτ», Νεντίμ Σενέρ, ο Γιαϊτζί ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Η τιμή και η υπερηφάνεια μου πληγώθηκε».

Ο Νεντίμ Σενέρ έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ότι: «Σύμφωνα με πληροφορίες μου από το άμεσο περιβάλλον του, ο Γιαϊτζί, από τον οποίο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζήτησε σήμερα να αφήσει το πόστο του στο πολεμικό ναυτικό και να μετατεθεί στο Γενικό Επιτελείο, παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι παρουσίασαν για εκείνον έναν πλαστό φάκελο και ήταν άδικο».

Πρόκειται για τον «αρχιτέκτονα» του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος διορίστηκε στο Γενικό Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας με ειδικό προεδρικό διάταγμα. Ο Τούρκος αντιναύαρχος, αναμενόταν να λάβει κάποια επιτελική θέση, που –ωστόσο- ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή.


Η μετάθεση του Τούρκου ναυάρχου εν μέσω πανδημίας με προεδρικό διάταγμα, πριν από τις κρίσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, που συνήθως γίνονται εν μέσω καλοκαιριού, προκαλεί εντύπωση και ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από αυτή.

Η επαγγελματική καριέρα του Τζιχάτ Γιαϊτζί ενδέχεται να έχει καταλυτικό ρόλο στις πολιτικο-στρατιωτικές ισορροπίες στην Τουρκία και κυρίως στη σχέση του Ερντογάν με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

ΠΗΓΗ