Σε νέα φάση τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. - Αυξημένη επιφυλακή των υπηρεσιών πρώτης γραμμής

Σε νέα φάση τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. - Αυξημένη επιφυλακή των υπηρεσιών πρώτης γραμμής


Σε νέα φάση εισέρχονται τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η «καραντίνα» για τους πολίτες μπορεί να τελειώνει από σήμερα, Δευτέρα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάρουν… ρεπό οι αστυνομικοί που έκαναν όλο αυτό το διάστημα τους ελέγχους.

Και αυτό διότι η ΕΛ.ΑΣ. καλείται να φέρει σε πέρας μία διαφορετική αποστολή, που αφορά στην αποφυγή συνωστισμού και στην τήρηση των νέων μέτρων που εξαγγέλθηκαν για τη λειτουργία των επιχειρήσεων που ανοίγουν από σήμερα.

 Τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας θα παρακολουθούν καθημερινά τις ενημερώσεις της ΕΛ.ΑΣ., η οποία θα έχει εικόνα για την κίνηση σε όλα τα πολυσύχναστα σημεία των μεγάλων πόλεων. Οπως λένε χαρακτηριστικά, η επαναξιολόγηση των μέτρων θα είναι συνεχής, με ορίζονται την ολική αποκλιμάκωση των μέτρων περιορισμού.

Μάλιστα, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχει μόνιμη αστυνομική παρουσία στα πολυσύχναστα σημεία, προκειμένου οι αστυνομικοί να ενημερώνουν τον κόσμο, ακόμα και από τα μεγάφωνα, για την ανάγκη αποφυγή του συνωστισμού. Η Πολιτική Προστασία περιμένει σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας του κόσμου σε κεντρικά σημεία, όπως η λεωφόρος Ποσειδώνος, πεζόδρομοι και πάρκα εντός αστικού ιστού.


Οι αστυνομικοί θα κάνουν συστάσεις για την τήρηση των φυσικών αποστάσεων, ενώ παράλληλα το τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης θα συνεχίσει να δέχεται τηλεφωνικές καταγγελίες πολιτών για συνωστισμό ατόμων (σε ισχύ εξακολουθεί να βρίσκεται η απαγόρευση συγκέντρωσης άνω των 10 ατόμων). Η Αστυνομία θα δέχεται επίσης καταγγελίες για τυχόν μη τήρηση των εξαγγελθέντων μέτρων σε κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής. Παράλληλα, έμφαση θα δοθεί και σε χώρους άθλησης, καθώς επιτρέπεται η ατομική άθληση αλλά όχι η ομαδική. Από σήμερα οι αστυνομικοί που ήταν καθημερινά σε μπλόκα σε συγκεκριμένα σημεία στις κεντρικές οδικές αρτηρίες αποδεσμεύονται, προκειμένου να επιτηρούν την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο, δεν θα είναι τα μόνα που θα απασχολούν το επόμενο διάστημα την ΕΛ.ΑΣ. Και αυτό διότι, εκτός από τους πολίτες ενδέχεται να ξαναβγούν στους δρόμους και ομάδες κακοποιών που είχαν «σιγήσει» λόγω καραντίνας. Πρόκειται για συμμορίες που έκαναν «πίσω» γνωρίζοντας ότι οι πολίτες είναι στα σπίτια τους και έτσι δεν μπορούν με την ίδια ευκολία να «χτυπήσουν». Κλειστά ήταν και τα περισσότερα καταστήματα και έτσι δεν υπήρχε το «δέλεαρ» του τζίρου, ενώ οι άδειοι δρόμοι και η αυξημένη αστυνομική παρουσία λειτουργούσαν επίσης αποτρεπτικά γι’ αυτούς.

Η Αστυνομία φοβάται τυχόν προσπάθεια οργανωμένων ομάδων κακοποιών να επιχειρήσουν να… κερδίσουν το χαμένο έδαφος το επόμενο διάστημα. Έτσι, από σήμερα οι αστυνομικοί των υπηρεσιών πρώτης γραμμής θα βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή και επαγρύπνηση. Ιδιαίτερα στην Αττική οι άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και της Αμεσης Δράσης θα περιπολούν με μεγαλύτερη πυκνότητα στις πυκνοκατοικημένες περιοχές και σε εμπορικά σημεία.

ΠΗΓΗ