Τουρκικό «χέρι» θέλει να αρπάξει και την Σαντορίνη – Βγαίνει στο Αιγαίο ο Ελληνικός Στόλος


H Άγκυρα φέρνει όλο και πιο κοντά την λαίλαπα στο Αιγαίο.

Η χθεσινή προκλητική ενέργεια με την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας,  Ν. Παναγιωτόπουλο και τον ΑΓΕΕΘΑ στρατηγό Κ. Φλώρο που πραγματοποιούσαν περιοδεία σε Οινούσσες, Παναγιά  και Αγαθονήσι, δείχνει πως η Άγκυρα δεν επιθυμεί μείωση της έντασης, αν δεν πάρει αυτά που θέλει.

Μάλιστα παρουσιάζει χάρτες, στους οποίους ζητά αποστρατικοποίηση ακόμα και για νησιά που ανήκουν στις Κυκλάδες, ενώ δημοσιεύει χάρτες που αποτυπώνουν την «Γαλάζια Πατρίδα», διχοτομώντας το Αιγαίο και ζητώντας ζώνες αρμοδιότητας δυτικά της Κρήτης και της Ρόδου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Τουρκία  εντάσσει και το θέμα της αποστρατικοποίησης σε μια συνολική διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, σε ειδική ανάρτηση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, του Φεβρουαρίου 2020, με τίτλο «Εκκρεμή ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Οι θέσεις και οι πολιτικές της Τουρκίας».

Σύμφωνα με αυτή την ανάρτηση, η Τουρκία θέλει να παρέμβει:

Στο Εύρος χωρικών υδάτων,
στο εύρος εθνικού εναέριου χώρου,
στην κυριαρχία ορισμένων νησιωτικών σχηματισμών,
στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ,
στο καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου
σε περιοχές υπηρεσιών (FIR, SAR, NAVTEX).
Βέβαια οι Τούρκοι τονίζουν πως η επίλυση των προβλημάτων μπορεί να  γίνει «με όλους τους ειρηνικούς  τρόπους περιλαμβανομένου και του ΔΔ της Χάγης».


Με άλλα λόγια, η Άγκυρα εκβιάζει, με τρόπο… διπλωματικό, την Ελλάδα πως αν δεχθεί να διαπραγματευθεί την εθνική της κυριαρχία, τότε θα αποφευχθεί η ένταση.

Δείτε τους χάρτες από το Liberal.gr:


Οι απαιτήσεις της Τουρκίας για αφοπλισμό των νησιών όπου αυθαίρετα συμπεριλαμβάνει  Θάσο, Αη Στράτη αλλα και από τις Κυκλάδες την Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργό!


Η Άγκυρα χρησιμοποιεί αμερικανικό Χάρτη που προβάλει ως επικαλυπτόμενη την ζώνη ευθύνης Έρευνας Διάσωσης  μέχρι το μέσο του Αιγαίου.


Ταυτίζει την περιοχή αρμοδιότητας για έκδοση NAVTEX με εκείνη της «Γαλάζιας Πατρίδας»


Η Τουρκία εμφανίζει ως «Ελληνική διεκδίκηση»  εις βάρος της Λιβύης μεγάλο μέρος της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας  βάσει της μεσης γραμμης ( το σκιασμένο τμήμα νότια της Κρήτης)
Από την πλευρά της Ελλάδας, μέχρι στιγμής, δεν κάνει βήμα πίσω. Αντίθετα, με την σταδιακή άρση των μέτρων που πήρε το ΓΕΕΘΑ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο Στόλος μας ξαναβγαίνει σύσσωμος στο Αιγαίο για ασκήσεις στο Αρχιπέλαγος από την Λήμνο και την Σαμοθράκη έως το Καστελόριζο αλλά νότια της Κρήτης.

Μάλιστα, με τις ασκήσεις στην θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κρήτη αλλά και την Κάρπαθο το Πολεμικό Ναυτικό θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα, υψηλού συμβολισμού, στην Άγκυρα ότι δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

Με πληροφορίες από Liberal.gr
ΠΗΓΗ