Αραβικές χώρες & Ισραήλ: Συμμαχία - άξονας απέναντι στον Ερντογάν


Σαρωτικές αλλαγές

Οι βασιλικές οικογένειες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θεωρούν την Τουρκία ως την κυριότερη απειλή για την υπόσταση τους, καθώς η Άγκυρα δεν τους δίνει την ευκαιρία να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους στη Μέση Ανατολή, γράφει ο τουρκικός τύπος.

Σύμφωνα με τουρκικές πληροφορίες το μπλοκ των συμμαχικών χωρών περιλαμβάνει, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο, σχεδιάζει να πλησιάσει το Ισραήλ για να αντιταχθούν όλοι μαζί στην Τουρκία.

Οι αραβικές χώρες θέλουν να διατηρήσουν το status quo στην περιοχή (κάτι που θέλει να αλλάξει η Τουρκία) και παράλληλα να εξοβελίσουν τα τουρκικά σχέδια για ηγεμονία στον μουσουλμανικό κόσμο.

Η Τουρκία υποστήριξε τις εξεγέρσεις της αραβικής άνοιξης και συμμάχησε με λαούς, οι οποίοι καταφέρθηκαν κατά των μοναρχιών της περιοχής του Περσικού Κόλπου στην προσπάθεια αυτή.

Τα μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ παροτρύνουν τους Άραβες τουρίστες να σταματήσουν να επισκέπτονται την Τουρκία, επικαλούμενα αναφορές για εγκλήματα, απαγωγές και παρενοχλήσεις γυναικών στη χώρα, παραμόρφωση της ιστορίας, κατηγορώντας την Τουρκία για διάδοση του κορονοϊού στη Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης χειραγωγούν τη βιομηχανία ψυχαγωγίας και εξυψώνουν την οθωμανική ιστορία, την οποία απεχθάνονται σφόδρα οι Άραβες οι οποίοι ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει Τούρκος δυνάστης.

Στα ΗΑΕ, και την Σ.Αραβία θυμήθηκαν ξανά την αιματοβαμμένη ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όχι ως το αποκορύφωμα της μουσουλμανικής ενότητας, αλλά ως μια πολύ σκοτεινή εποχή για τους ίδιους τους Άραβες.


Επιπλέον, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας μπλόκαραν δύο τουρκικές διαδικτυακές πύλες ειδήσεων, TRT Arabi και Anadolu Agency για διασπορά τουρκικής αγνής” προπαγάνδας.

Η Άγκυρα κατηγόρησε τα ΗΑΕ ότι υποστήριξαν την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.

Από τη δολοφονία του Κασόγκι το 2017, η Τουρκία κατάφερε να δημιουργήσει μια μεγάλη εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης για να καταστήσει υπόλογο τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας και τους υποστηρικτές του στην δύση, και αυτό ήταν όπως φαίνεται η “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι”.

Δεδομένου ότι η Τουρκία πιστεύει ότι η τρέχουσα κυρίαρχη συμμαχία σε αυτές τις χώρες δεν αντικατοπτρίζει το πραγματικό πρόσωπο αυτών των κρατών και τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ όλων των πλευρών, η στρατηγική της προς το παρόν δεν προβλέπει άμεση αντίδραση.

Η Άγκυρα προτιμά όμως να ξεκινήσει ένα νέο γύρο ανελέητης προπαγάνδας αναμεμιγμένης με εκβιασμούς και υπόγειες απειλές, για να “ συνετίσει” τις χώρες αυτές, παρουσιάζοντας προκλητικά την ισχύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Τουρκία όμως πραγματικά δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της.

Όταν το Κατάρ χρειαζόταν υποστήριξη ενάντια στον αποκλεισμό της Σαουδικής Αραβίας μαζί με την πρόθεσή των Σαουδαράβων να εισβάλουν  στη χώρα, η Τουρκία αποφάσισε να αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις της εκεί και να συνάψει διμερή  συμφωνία για την άμυνα και τη στρατιωτική συνεργασία.

Στη Λιβύη, η Τουρκία υποστηρίζει ανοιχτά την κυβέρνηση της Τριπόλεως όχι μόνο όσον αφορά τον εφοδιασμό και την ανάπτυξη στρατιωτικού εξοπλισμού, αλλά και με την αποστολή στρατευμάτων για να συμμετάσχουν στον πόλεμο ενάντια στην συμμαχία Σαουδικής Αραβίας-Εμιράτων, υπό την ηγεσία του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.

Η σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και των αντιπάλων της αναμένεται να ενταθεί σε διάφορα μέρη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με φήμες, ο Mohammed Ibn Zayed, Πρίγκιπας του Αμπού Ντάμπι, προσπαθεί να αναγκάσει το συριακό καθεστώς να τερματίσει την κατάπαυση του πυρός με τις τουρκικές δυνάμεις στην επαρχία Idlib για να επιδεινώσει τη σύγκρουση με την Άγκυρα.

Για το μέτωπο που ηγείται η Σαουδική Αραβία, αυτό δεν είναι μόνο θέμα ηγεσίας στον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά και ένα ιδεολογικά σημαντικό σημείο, καθώς τα πράγματα είναι πλέον οριακά ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Με λίγα λόγια οι Τούρκοι άνοιξαν σοβαρό μέτωπο και με τις μοναρχίες του Κόλπου, εκτός της Ελλάδος, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Κύπρου κά. Η καταστροφή της σημερινής Τουρκίας είναι πιο κοντά από ποτέ.

ΠΗΓΗ