Ο ΥΦΕΘΑ Α. Στεφανής έθεσε επί τάπητος στην ΕΕ την τουρκική προκλητικότητα

Ο ΥΦΕΘΑ Α. Στεφανής έθεσε επί τάπητος στην ΕΕ την τουρκική προκλητικότητα


Ο Έλληνας υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, Αλκιβιάδης Στεφανής, συμμετείχε σήμερα στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Οι κύριοι άξονες της συζήτησης, αφορούσαν στην ενίσχυση της επιχειρησιακής εμπλοκής της Ε.Ε., στα επόμενα βήματα για τις αμυντικές πρωτοβουλίες και ιδιαίτερα στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), καθώς και στο ζήτημα επαρκούς χρηματοδότησης για τον τομέα Άμυνας και Ασφάλειας.

Στην παρέμβασή του, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης τόνισε την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε., ως ουσιώδους παράγοντα για τη διατήρηση της ανθεκτικότητας που πρέπει να επιδείξει η Ένωση, απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην υποκινηθείσα από την Τουρκία, μαζική και οργανωμένη μετακίνηση μεταναστών στα σύνορα του Έβρου, καθώς και την ενορχηστρωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης που την υποστήριζε.

Στον επιχειρησιακό τομέα, ο κ. ΥΦΕΘΑ, κατέδειξε τη σπουδαιότητα της επιχείρησης “IRINI” για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα κατά τις παρούσες συγκυρίες, αλλά και την ουσιαστική συμβολή της Ελλάδας, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε εθνικό επίπεδο. Παράλληλα, επέκρινε τον τουρκικό παρεμβατισμό στη Λιβύη, θέτοντας στο Συμβούλιο της Ε.Ε. την ανάγκη για ενίσχυση της “IRINI” με ναυτικά μέσα και υπενθυμίζοντας το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφορικά με τις αμυντικές πρωτοβουλίες, ο κ. Αλκιβιάδης Στεφανής τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η χώρα μας στη σύνταξη ανάλυσης κοινής εκτίμησης απειλών, καθώς και την έμφαση που θα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών – μελών. Υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι, στο πλαίσιο Αναθεώρησης της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας, δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να μειωθεί το Επίπεδο Φιλοδοξίας της Ε.Ε. (Level of Ambition), αλλά να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής της.