Γαλλική εμπλοκή στη Λιβύη: Πολεμικά αεροσκάφη πάνω από Τούρκους-GNA


Το "κλειδί" στον πόλεμο της Λιβύης η εναέρια υπεροχή

Αναβαθμίζεται η κατάσταση στο λιβυκό έδαφος με την παρουσία γαλλικών μαχητικών πάνω από τις τουρκικές δυνάμεις που ετοιμάζονται για νέα επίθεση στη Σύρτη.

Σήμερα το πρωί γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale φέρονται να απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Istres, στη νότια Γαλλία, συνοδεία αεροσκάφους εναερίου ανεφοδιασμού «Stratotanker» της Boeing C-135FR της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας (735).

Το C-135FR ακολούθησε τη συνήθη διαδρομή που χρησιμοποιούν τα γαλλικά αεροσκάφη κατά την πτήση τους προς τη Λιβύη. Η αποστολή βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και φυσικά το Stratotanker δεν είναι μόνο του καθώς στην περιοχή πετούν και άλλα γαλλικά αεροσκάφη.

Πρόκειται για πιθανή γαλλική παρέμβαση με αποστολή τον εντοπισμό και την αξιολόγηση της τουρκικής φάλαγγας η οποία κινείται κατά της Σύρτης.  

Ο GNA σε συνεργασία με τους Τούρκους προετοίμασε 200 συστήματα εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, ΤΟΜΑ για μια ακόμη αντεπίθεση κατά του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στη Σύρτη.

Βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν την φάλαγγα των πολιτοφυλακών του GNA και των Τούρκων στο κέντρο της Μισράτας σχηματίζοντας ουρά ενάμισι χιλιομέτρου. Η δύναμη αυτή κατευθύνεται προς τη Σύρτη με σκοπό την κατάληψη της πόλης.

Το "κλειδί" όμως στον πόλεμο της Λιβύης φαίνεται πως είναι η εναέρια υπεροχή, για αυτό και θα διαδραματίσουν τρομερά σημαντικό ρόλο τα νεοπαραληφθέντα αεροσκάφη MiG-29 που ανήκουν στη δύναμη της πολεμικής αεροπορίας του LNA εδώ και πολλές ημέρες.

Πρόκειται για μαχητικά αεροσκάφη με εκσυγχρονισμένες "δυνατότητες", κατά των τουρκικών δυνάμεων και των χερσαίων δυνάμεων της κυβερνήσεως της Τρίπολης.    

Μέσα σε όλο αυτό το πολύπλοκο και επικίνδυνο σκηνικό ο πρόεδρος Μακρόν κατανόησε τι ακριβώς ετοιμάζει ο Ερντογάν σε περιοχές που κάποτε υπήρχε μόνο η γαλλική λεγεώνα των ξένων και οι Ιταλοί και τι θα σημάνει να κυματίζει ξανά η τουρκική σημαία στη Βόρειο Αφρική απέναντι από τις γαλλικές ακτές.

Η Τουρκία έχει σχέδια για την δημιουργία δύο στρατιωτικών βάσεων στη Λιβύη (Αλ Βατίγια και Τρίπολη) προκαλώντας χώρες του ΝΑΤΟ όπως τη Γαλλία, αλλά και την Αίγυπτο, να λάβουν άμεσα στρατιωτικά μέτρα.

Η προσπάθεια αναβίωσης της “οθωμανικής αυτοκρατορίας” από τον Ερντογάν ακούγεται κάτι παραπάνω από προκλητική στα αυτιά πολλών πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων στη Μεσόγειο και αυτό είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ελλάδα, Αίγυπτος, Γαλλία, Κύπρος ετοιμάζονται να συνασπιστούν και αμυντικά, σύμφωνα με μηνύματα που έρχονται από πολλές και διαφορετικές πηγές, ειδικά εφόσον ο Ερντογάν προετοιμάζει μεθοδικά μια σκληρή αντίδραση στη μετακίνηση αιγυπτιακών χερσαίων δυνάμεων στα σύνορα με τη Λιβύη.

Τα ευχολόγια και οι δηλώσεις δεν σταματούν τους Τούρκους και τα σχέδια τους στη Λιβύη, σε αντίθεση με τα μαχητικά αεροσκάφη, τους πυραύλους και τα άρματα μάχης που τους πείθουν αμέσως. 


ΠΗΓΗ