Τούρκος διπλωμάτης στο Sputnik: Σοβαρά τα προβλήματα με την Ελλάδα


Τούρκος διπλωμάτης σχολιάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, για την ετοιμότητα της Ελλάδας.

Την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, σχετικά με την ετοιμότητα της Ελλάδας για όλα τα ενδεχόμενα, όσον αφορά την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων -συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής εμπλοκής με την Άγκυρα- σχολιάζει στο Sputnik o πρώην επικεφαλής του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και επικεφαλής των Διεθνών Προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής στην Άγκυρα, Οκτάι Ακσόι.

«Υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Πρώτα απ’ όλα, σχετίζονται με τα θαλάσσια σύνορα. Πρωτύτερα είχαν πραγματοποιηθεί αρκετές συναντήσεις σε διάφορα επίπεδα γι’ αυτό το ζήτημα, χωρίς όμως κάποια αποτελέσματα.

»Η Άγκυρα διατηρούσε πάντα μια ειρηνική θέση στην επίλυση των προβλημάτων στις σχέσεις με την Ελλάδα, και προσπαθούσε να αντιμετωπίσει με κατανόηση τις πράξεις της Αθήνας που ξεπερνούσαν τα όρια της καλής γειτονίας. Προφανώς, τα τελευταία χρόνια δεν ήταν εύκολα για την Ελλάδα. Η νέα δεξιά κυβέρνηση κατάφερε να κερδίσει ψήφους λόγω των υποσχέσεών της να επιλύσει κάποια επώδυνα ζητήματα.

»Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη από τότε που ανέλαβε την εξουσία, έχει υιοθετήσει ορισμένα δραστικά μέτρα που έχουν επηρεάσει τις σχέσεις με την Τουρκία. Σύμφωνα με τη νέα (σ.σ. ελληνική) κυβέρνηση, η Τουρκία δεν θα αντιδράσει, διότι δεν έχει καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επί του παρόντος, οι πράξεις της Αθήνας έχουν ως βάση την επιθυμία να στριμώξει την Άγκυρα σε μια γωνιά και να της επιβάλει τις απαιτήσεις της. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι σχέσεις με την Τουρκία μπορεί να καταλήξουν σε στρατιωτική σύγκρουση.

»Όμως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η Τουρκία είναι δύσκολο να αποδεχθεί μια τέτοια παράλογη κλιμάκωση της έντασης. Παρά την τόσο επιθετική ρητορική της, η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει την άποψη ότι είναι απαραίτητο να γίνουν διαπραγματεύσεις για να επιλυθούν τα ζητήματα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική πλευρά πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της».