Το Κατάρ στρατολόγησε χιλιάδες Σομαλούς για τον στρατό του και τους έστειλε στη Λιβύη


Εκατοντάδες νεαροί Σομαλοί κατατάχθηκαν σε μισθοφορικό σώμα, που συγκρότησαν η Τουρκία και το Κατάρ, για να ενισχύσουν την ισλαμιστική Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης στη Λιβύη, μεταδίδει η ιστοσελίδα SomaliGuardian.
 
Η ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι περισσότεροι από 2.000 Σομαλοί αναπτύχθηκαν στα μέτωπα της Λιβύης από την Τουρκία και το Κατάρ, για να πολεμήσουν ενάντια στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) της Βουλής των Αντιπροσώπων, που τελεί υπό τη διοίκηση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Ορισμένοι από τους νεαρούς Σομαλούς στρατολογήθηκαν για τις ένοπλες δυνάμεις του Κατάρ.

Οι νεαροί, που είχαν προηγουμένως λάβει υπηκοότητα από το Κατάρ, είπαν ότι τους πονάει όταν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τους θεωρούν Σομαλούς μισθοφόρους και πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν ότι η φτώχεια και η ανεργία τους ανάγκασαν να ρίξουν τις ζωές τους στη φωτιά του πολέμου.

Το Κατάρ στρατολόγησε περισσότερους από 5.000 νεαρούς Σομαλούς για τον στρατό του, μετά τον αποκλεισμό που του επέβαλαν γειτονικές αραβικές χώρες.

Το Κατάρ δεν είναι η μόνη χώρα που στρατολογεί Σομαλούς για τις ένοπλες δυνάμεις του.

Και ο στενός σύμμαχός του, η Τουρκία, λέγεται επίσης ότι έχει εκατοντάδες άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της Σομαλίας υπό τη διοίκησή της, αν και δεν λειτουργούν επίσημα ως μέρος του τουρκικού στρατού, εξοπλίζονται, χρηματοδοτούνται και τελούν υπό τη διοίκηση Τούρκων αξιωματικών στο Μογκαντίσου.

Πιο πρόσφατα, υπήρξαν αναφορές ότι οι νέοι εξαπατήθηκαν από τον στρατό της Σομαλίας, με την υπόσχεση ότι θα στρατολογηθούν για τον στρατό του Κατάρ και κατέληξαν στη Λιβύη, αφού εκπαιδεύτηκαν στην Ερυθραία.

Αρκετοί από αυτούς τους νέους επιβεβαιώθηκαν νεκροί στο στρατόπεδο εκπαίδευσης της Ερυθραίας από δηλητηρίαση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σομαλίας Άχμεντ Ίσε Αουάντ αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του στέλνει στρατεύματα για να πολεμήσουν στη Λιβύη.

«Η κυβέρνησή μας δεν έχει στείλει και δεν θα στείλει δυνάμεις της να πολεμήσουν στη Λιβύη», δήλωσε ο Αουάντ σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, προσθέτοντας ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της Σομαλίας δεν είναι μισθοφορικές δυνάμεις και η Σομαλία δεν έχει μισθοφόρους».

Παρά το γεγονός ότι η σομαλική κυβέρνηση αρνείται την ανάπτυξη Σομαλών μισθοφόρων στην πρώτη γραμμή της Λιβύης, εκατοντάδες μισθοφόροι της Σομαλίας είναι παρόντες εκεί για να πολεμήσουν για έναν σκοπό που δεν είναι καν δικός τους και εκατοντάδες ακόμη πρόκειται να ακολουθήσουν σύντομα.

Το ίδιο θέμα μεταδίδεται και από το σαουδαραβικό δίκτυο Al Arabiya.