Μάζης: «Ο Ερντογάν ξεφτιλίζει τη Δύση»


O καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μάζης εξέφρασε την άποψή του ότι η Ευρώπη, εκτός από τις φραστικές παρατηρήσεις στην Τουρκία και τον σουλτάνο της, δεν πρόκειται να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις.

Ο Γιάννης Μάζης τόνισε μεταξύ άλλων ότι αν η Τουρκία δεν αναχαιτιστεί άμεσα τότε οι εξελίξεις δεν θα είναι καθόλου καλές, καθώς ο Ερντογάν φαίνεται ότι δεν υπολογίζει τη Δύση και φροντίζει να της το δείχνει.

«Ο Ερντογάν έχει προχωρήσει σε προκλήσεις και ύβρεις εναντίον του δυτικού πολιτισμού και μετράει τις αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις είναι ότι του έκαναν κάποιες παρατηρήσεις από την Ευρώπη και μετά του έδωσαν 500.000 ευρώ για ζητήματα που υπάγονται στη χρηματοδότηση των προενταξιακών κονδυλίων», τόνισε ο κ. Μάζης στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και αναφέρθηκε στις κινήσεις του τούρκου προέδρου:

«Ο Ερντογάν έχει κάνει ήδη κινήσεις που λογικά θα έπρεπε να ενοχλήσουν και τις ΗΠΑ και τη Δύση, όπως το ότι οι κρατικές εταιρίες που ασχολούνται με μεταλλεία και εξορύξεις, έχουν πωληθεί κατά ένα 51% στην Κίνα. Η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει την Τουρκία ως ξενιστή για να εισέλθει στο οικονομικό γίγνεσθαι της Ευρώπης και μάλιστα στον πιο ζωτικό τομέα, των εξορύξεων και της ενέργειας».

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η Δύση να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, όμως έχω κάθε λόγο να πω ότι μετά την ύψιστη προσβολή της Τουρκίας που της λέει ότι είναι τελειωμένη, δεν την υπολογίζει και το δείχνει, εξευτελίζοντάς τη, το τι θα κάνει ο Ερντογάν στη Μεσόγειο είναι το λιγότερο», πρόσθεσε και επεσήμανε:

«Αν η Ευρώπη συνεχίζει να σφυρίζει κλέφτικα δεν θα έχουμε καλές εξελίξεις. Η Τουρκία πρέπει να αναχαιτιστεί τώρα και με κινήσεις που θα έχουν κόστος για αυτήν», όπως αναφέρει. Όσον αφορά στη Γαλλία, ο κ. Μάζης πρόβλεψε ότι σε περίπτωση που ο Τραμπ επανεκλεγεί, τότε εκείνη θα βγει από το ΝΑΤΟ και τόνισε ότι τότε: «Θα πρέπει και η Ελλάδα να εξετάσει τις νέες ευκαιρίες που θα της παρέχει μια τέτοια κίνηση της Γαλλίας. 

Να σχηματιστεί μια νέα μεσογειακή υπονατοϊκή συμμαχία, με τη Γαλλία, την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, που θα παράγει ασφάλεια προς κατανάλωση από τις ίδιες και από την περιοχή γενικότερα».

Για την αντίδραση του Ισλάμ στην απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά, ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολίασε: «Εκείνο που θέλω να ακούσω για να πω ότι το Ισλάμ δεν είναι το ίδιο, είναι από δύο ισλαμικές αρχές ότι είναι υπέρ της ανεξιθρησκείας, του πολιτισμού και κατά τον κινήσεων Ερντογάν. 

Πρώτον από το νούμερο ένα πανεπιστήμιο Δικαίου του Ισλάμ στο Καϊρο και δεύτερο από το πανεπιστήμιο της Μέλας. Αν δεν γίνει αυτό τότε θα δείχνει ότι το Ισλάμ εγκρίνει την ενέργεια αυτή και η επόμενη φάση θα είναι ο χριστιανισμός εναντίον του ισλαμισμού».