Δεκάδες Τούρκοι φτάνουν καθημερινά στον Έβρο ζητώντας άσυλο-Προβληματισμός στους συνοριοφύλακες



του Μιχάλη Τεζάρη

Δεκάδες άτομα φτάνουν καθημερινά στον Έβρο. Δηλώνουν αντιφρονούντες στο καθεστώς Ερντογάν. Προβληματισμός στους συνοριοφύλακες

Αστυνομικοί, δημόσιοι λειτουργοί ακόμη και δικαστικοί είναι μόνο μερικές από τις ιδιότητες των Τούρκων υπηκόων που περνούν καθημερινά μέσω του ποταμού Έβρου από τη γειτονική χώρα και ζητούν πολιτικό άσυλο από τις αρχές της Ελλάδας.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των ατόμων αυτών φτάνει τα 70 με 100 καθημερινά. Οι συγκεκριμένες ροές παρουσιάζουν σημαντική αύξηση την τελευταία εβδομάδα, προκαλώντας εύλογο προβληματισμό στους συνοριοφύλακες που τους καταγράφουν. Οι Τούρκοι, δηλώνουν αντιφρονούντες στο καθεστώς Ερντογάν και έρχονται στη χώρα μας για να αποφυγουν αντίποινα για τα πιστεύω τους.

Παράλληλα, ο υγειονομικός αποκλεισμός του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών στο φυλάκιο του Έβρου λόγω κρουσμάτων covid-19 έχει προκαλέσει σωρεία προβλημάτων στη διαχείριση των ροών στις υπόλοιπες υπηρεσίες συνοριακής φυλακής του Έβρου και όχι μόνο, αφού στα κόκκινα βρίσκονται όλες οι σχετικές υπηρεσίες στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Είναι σίγουρο πως αυτές οι ροές θα αυξηθούν με τους Τούρκους που να ζητούν άσυλο στην Ελλάδα να πολλαπλασιάζονται καθώς εκδιώκονται από το καθεστώς Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή, αυξημένες είναι και οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο με δεκάδες άτομα να φτάνουν στην χώρα από διάφορα μονοπάτια μέσω του ποταμού Έβρου. Πολλοί από αυτούς χάνονται στα βουνά της Ροδόπης, επιχειρώντας να εισέλθουν στην ενδοχώρα ή να περάσουν τα σύνορα με προορισμό κάποια χώρα της Ευρώπης.

Οι συνοριοφύλακεςπροχωρούν, παρά τις ελλείψεις που καταγράφουν σε προσωπικό σε εκατοντάδες αποτροπές που καθημερινά είναι από 200 έως 500 άτομα. Τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται μάλιστα υπερσυγκέντρωση μεταναστών στην Εθνική οδό, τους οποίους εκμεταλλεύονται κυκλώματα διακινητών που τους υπόσχονται έναντι εκατοντάδων ευρώ να τους μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη. Οι συνοριοφύλακες, καταγράφουν τις αφίξεις και ενημερώνουν το υπουργείο προστασίας του Πολίτη, προσδοκώντας ενίσχυση των δυνάμεων.