Παναγιωτόπουλος: Επιζήμια για την Ελλάδα η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ

Παναγιωτόπουλος: Επιζήμια για την Ελλάδα η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟΜήνυμα στην Τουρκία έστειλε εξερχόμενος της Άτυπης Συνόδου του Συμβουλίου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
 
Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, ενημέρωσε εκτενώς τους ομολόγους του αλλά και τον Γ.Γ. ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Ζαν-Πιερ Λακρουά, για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως ανέφερε ο ίδιος: «Κατέστησα σαφές ότι η Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και επεσήμανα ότι η επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας σε συνδυασμό με την παρουσία μεγάλου αριθμού ναυτικών μονάδων στην περιοχή, αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος και οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Υπογράμμισα ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία όσο τα τουρκικά πλοία ευρίσκονται στην περιοχή.

Εξήγησα ότι οι απειλές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που στρέφονται εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας είχε χωριστές συναντήσεις με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αννεγκρέτ Κραμπ Καρεμπάουμ την οποία ενημέρωσε αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα καθώς και με τον Γ.Γ ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στον οποίο τόνισε ότι «η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας αλλά και για τη συνοχή της Συμμαχίας και συνεπώς δεν είναι αποδεκτή».