Απειλές Τσαβούσογλου: «Θα κάνουμε χωρίς δισταγμό ό, τι είναι απαραίτητο»


Η Τουρκία προειδοποίησε σήμερα την Ελλάδα ενάντια στην κλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, αλλιώς δεν θα διστάσει να κάνει «ό, τι είναι απαραίτητο», τονίζοντας ωστόσο ότι επιθυμεί να λύσει το ζήτημα μέσω διαλόγου και διπλωματίας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο διάλογος δεν πρέπει να περιλαμβάνει ελληνικές προϋποθέσεις. «Θα κάνουμε χωρίς δισταγμό ό, τι είναι απαραίτητο», είπε.

Η Αθήνα πρέπει να εγκαταλείψει την «μαξιμαλιστική της προσέγγιση» - «Ναι» σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την «μαξιμαλιστική της προσέγγιση» και τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ο διάλογος για τους υπεράκτιους πόρους στην Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα αναμένει από την ΕΕ να ενεργήσει ως «έντιμος και αντικειμενικός» μεσολαβητής.

«Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στην Άγκυρα.

«Όμως, όταν μια πλευρά ξεκινά να θέτει προϋποθέσεις, τότε υπάρχουν πολλά πράγματα που θα προτείνουμε και εμείς. Πριν από οτιδήποτε άλλο, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της προσέγγιση», πρόσθεσε.

Προειδοποίησε την Αθήνα ενάντια στην κλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Άγκυρα δεν θα διστάσει να κάνει «ό, τι είναι απαραίτητο».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας διαβλέπει ετοιμότητα για διάλογο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας

Η Ελλάδα και η Τουρκία είπαν σήμερα στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας ότι δεν θέλουν να επιλύσουν τη διαμάχη τους για την ανατολική Μεσόγειο με στρατιωτικά μέσα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, σημειώνοντας ότι υπάρχει ετοιμότητα για διάλογο.

«Ακούω από όλες τις πλευρές ότι υπάρχει ετοιμότητα για διάλογο και γι 'αυτό το λόγο τον θεωρούμε εφικτό», δήλωσε ο Μάας σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά από προηγούμενη επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα.

«Παραμένω πεπεισμένος ότι εάν και οι δύο πλευρές ξεκινήσουν άμεσες συνομιλίες με ειλικρινείς προθέσεις, μπορούμε να βρούμε μια λύση που να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Συμπλήρωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας βρίσκονται σε σταυροδρόμι και θα αποσαφηνιστεί μέχρι το τέλος του έτους προς τα που βαίνουν οι σχέσεις των δύο πλευρών.