Το Ορούτς Ρέις βγήκε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα - Ποια η πορεία του


Κατά τις 7.20 το απόγευμα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ουρούτς Ρέις εξήλθε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, και κινείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. 

Το τουρκικό σκάφος βρίσκεται ακόμα στα όρια της παράνομης NAVTEX, με ποντισμένα στα καλώδια του, και κρατώντας βορειοανατολική πορεία με ταχύτητα 4 κόμβων. Συνοδεύεται από μικρό τουρκικό στολίσκο. Την πορεία του Ορούτς Ρέις παρακολουθούν στενά τα ελληνικά πολεμικά πλοία. 

Μένει να διαπιστωθεί όταν θα φτάσει και στο ανατολικό όριο της NAVTEX, τα ξημερώματα, αν θα στρίψει πάλι με πορεία δυτική ή θα βγει από τα όρια της NAVTEX με κατεύθυνση το λιμάνι της Αττάλειας. 

«Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο έκτακτο διάγγελμά του από το Μέγαρο Μαξίμου. 

«Η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται. Και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες (...) Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, προειδοποιώντας για κίνδυνο ατυχήματος. 

O πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών είχαν νωρίτερα αλλεπάλληλες διπλωματικές επαφές με τον διεθνή παράγοντα. 

ΠΗΓΗ