Πολεμική Αεροπορία: Μήπως να κινηθούμε άμεσα για μεταχειρισμένα Rafale μετά τη γαλλική προσφορά στη Κροατία;


Η ταχεία ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) με άμεσες λύσεις μας έχει απασχολήσει σε πλειάδα αναφορών μας μέσα από τη παρούσα ιστοσελίδα. Τις προηγούμενες ημέρες αποκαλύφθηκε η γαλλική προσφορά για δώδεκα μαχητικά Rafale στην Αεροπορία της Κροατίας. 

Γιάννης Νικήτας

Περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το κόστος απόκτησης δεν υπάρχουν αλλά είναι σίγουρο πως θα πρέπει να υπάρξει αυξημένο ελληνικό ενδιαφέρον.

Για τα Rafale, την αξία τους, τις ικανότητες τους ή τις δυνατότητες τους δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις. Ήδη έχουμε κάνει αρκετές. Το στοίχημα είναι να γίνει διερεύνηση από πλευράς ΥΠΕΘΑ και ΓΕΑ ώστε να διαπιστωθεί αρχικά εάν υπάρχει διαθεσιμότητα και ακολούθως το κόστος. Εφόσον προσφέρθηκαν στην Κροατία τότε γιατί η ΠΑ να μην κινηθεί σε μια αντίστοιχη προσέγγιση;

Σύμφωνα με το γαλλικό δημοσίευμα του http://opex360.com/ η γαλλική αεροναυπηγική βιομηχανία αντιμετωπίζει έντονες προκλήσεις συνεπώς υπάρχουν ευκαιρίες για προώθηση των γαλλικών Rafale σε τρίτες χώρες.

Δεδομένης της υφιστάμενης υποδομής σε όπλα που αξιοποιούνται ήδη από τα ελληνικά Mirage, τα μεταχειρισμένα Rafale αξίζουν ενδελεχούς διερεύνησης.

Το ζήτημα είναι εάν υπάρχει πολιτική βούληση και θέληση από το ΓΕΑ για την εξεύρεση άμεσης λύσης για την ενίσχυση της ΠΑ. Και φυσικά εάν υπάρχει η πυγμή να εναντιωθούμε στο γνωστό λόμπι του εθνικού μας προμηθευτή.  

Το πόσο σημαντική θα ήταν η έλευση έστω και ενός μικρού αριθμού Rafale για αποστολές εναέριας υπεροχής, ναυτικής κρούσης και στρατηγικών ρόλων είναι κάτι παραπάνω από φανερή.