Στήνουν "παγίδα" Σάρατζ-Ερντογάν στην Αθήνα: Ζητούν οριοθέτηση ΑΟΖ με Ελλάδα-Μάλτα



Τι είδους νέα παγίδα στήνουν οι Τούρκοι στην χώρα μας μέσω Σαράτζ;

Νέες, απίστευτα σημαντικές εξελίξεις έχουμε από την πλευρά της κυβέρνησης της Τρίπολης, η οποία πιθανότατα εκτελεί ένα ακόμη ύποπτο σχέδιο του Ερντογάν, ζητώντας ουσιαστικά οριοθέτηση ΑΟΖ με Ελλάδα και Μάλτα, έχοντας όμως κατά νου την νομιμοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, Μωάμεθ Σαϊάλα, πραγματοποίησε χθες Πέμπτη, συνάντηση με τον επικεφαλής της Πετρελαϊκής Εταιρείας της Λιβύης Μουσταφά Σανάλα.

Σύμφωνα με το γραφείο της κυβέρνησης της Τρίπολης (Al-Wefaq), η συνάντηση αφορούσε διάφορα θέματα, με το πιο σημαντικό να είναι το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με Ελλάδα και Μάλτα και τον τρόπο επίλυσης αυτής της διαφοράς. Ο τρόπος διευθέτισης θέλησαν να είναι φιλικά προσκείμενος στο συμφέρον της λιβυκής κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, χωρίς όμως το ζήτημα να έχει την έγκριση του εκλεγμένου κοινοβουλίου της Λιβύης και αυτό είναι "όλα τα λεφτά" στην προκειμένη περίπτωση.

Από την πλευρά του, ο Λίβυος ΥΠΕΞ, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο του θα επικοινωνήσει με τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Μάλτας για να διαπραγματευτεί και να συζητήσει το θέμα και να καταλήξει σε τελικές λύσεις σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, χωρίς να βλάπτονται τα συμφέροντα της Λιβύης.

Ο Sanalla κατέστησε σαφές ότι η εθνική εταιρεία πετρελαίου θα απαιτήσει από τις ξένες εταιρείες πετρελαίου που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές, να αναστείλουν τις ερευνητικές τους δραστηριότητες ως αντικείμενο συνεχιζόμενης διαφοράς, έως ότου επιτευχθεί νομικός διακανονισμός που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών και δεν θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Λιβύης.

Αμέσως ο Τούρκος εκπρόσωπος Ι.Καλίν επενέβη και δήλωσε ότι μια τέτοια διευθέτηση δεν ενοχλεί την Τουρκία, οπότε γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι πρόκειται για συμπαιγνία Άγκυρας-Τρίπολης κατά Ελλάδος.

Η παγίδα αφορά όμως και τις ξένες εταιρείες που ετοιμάζει να φέρει πιθανόν ο Χαφτάρ στην Ανατολική πλευρά της χώρας.

Η Τουρκία προσπαθεί να νομιμοποιήσει με κάθε τρόπο το τουρκολιβυκό μνημόνιο ενώ επιζητά δράση στην λιβυκή ΑΟΖ.    

Σύμφωνα με άρθρο μας στο οποίο είχαμε αναφέρει εδώ και ημέρες την μεγάλης σημασίας συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Σότσι στις ακτές του Εύξεινου Πόντου, μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, σχετικά με το άνοιγμα των εξαγωγών πετρελαίου στο εξωτερικό.

Στη συμφωνία, που υπογράφηκε από τον Χαφάρ, γιο του στρατηγού Χαφτάρ και τον αντιπρόεδρο της GNA Ahmed Maiteeq, η Άγκυρα δεν είχε καμία παρέμβαση.

Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο βήμα ήταν επίσης δυνατό λόγω της «αποδοχής» των απαιτήσεων του Χαφτάρ, που ισχυρίστηκε ότι θα επανεκτιμήσει τους μηχανισμούς διανομής των εσόδων της βιομηχανίας πετρελαίου.

Τονίζεται πάντως ότι η συμφωνία του Σότσι επιτρέπει στον Χαφτάρ να εμφανίζεται ως αξιόπιστος παίκτης, αλλά πάνω απ' όλα, ο Λίβυος στρατηγός δεν μπορεί να αγνοηθεί πλέον από κανέναν, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην πολύπαθη χώρα της Αφρικής και εδώ ακριβώς είναι το κλειδί της όλη υπόθεσης.