Πομπέο για Ελλάδα: Κεντρικός παίκτης στα Δυτικά Βαλκάνια και βασικός εταίρος των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή



Την προσδοκία του ότι η Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα θα «δουν» περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις, εξέφρασε σε σημερινή αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, υπογραμμίζοντας τη γεωστρατηγική σημασία τους στην ευρύτερη περιοχή.

«Οι άνθρωποι της περιοχής μπορούν σίγουρα να περιμένουν πως εάν κάνουν τα σωστά πράγματα, αν είναι φιλόξενοι, θα δουν περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις εδώ, γεγονός που θα είναι εξαίσιο για κάθε μία από τις χώρες μας», τόνισε και υπογράμμισε τον ρόλο των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας, στα σχέδια ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρώπης που, όπως είπε, αποτέλεσε πολιτική του προέδρου Τραμπ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πομπέο αναφέρθηκε και στον ρόλο της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια και τη χαρακτήρισε «κεντρικό παίκτη», ενώ κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο απάντησε πως οι θαλάσσιες διαφορές θα πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου, διεθνών συστημάτων, συμφωνιών, και συνομιλιών.

«Έχουμε δει τους Έλληνες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να το επιτύχουν, ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα το δει με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε.

Στη συνέχεια ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ερωτηθείς για την επιλογή του να επισκεφθεί για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «έχουμε έναν σπουδαίο εταίρο εδώ στην Ελλάδα και θεώρησα πολύ σημαντικό να έρθω σ' αυτό το μέρος της Ελλάδας, σ' αυτό το συγκεκριμένο ταξίδι, λόγω των σπουδαίων πραγμάτων που γίνονται εδώ, σ' αυτό το μέρος της χώρας. Υπάρχουν καλά νέα στο ενεργειακό μέτωπο, καλά νέα για τα λιμάνια, κάθε είδους πράγματα που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη ζωή για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και της περιοχής. Και να ενισχύσουν επίσης τη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας».

Στο ενδεχόμενο νέων αμερικανικών επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα ο κ. Πομπέο σχολίασε ότι «έχω κάθε προσδοκία ότι θα δείτε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες τεχνολογικές επενδύσεις. Αυτό που έχουν κάνει η Cisco και η Pfizer είναι πραγματικά καλά παραδείγματα για το πώς οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να έρθουν εδώ και να συνεργαστούν με μικρές ελληνικές επιχειρήσεις. Δεν θέλω να προτρέξω σε κάποιες τελικές αποφάσεις. Αλλά νομίζω ότι οι άνθρωποι αυτής της περιοχής μπορούν σίγουρα να περιμένουν πως εάν κάνουν τα σωστά πράγματα, αν είναι φιλόξενοι, θα δουν περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις εδώ».

Στη συνέχεια ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Αλεξανδρούπολη δεν περιορίζεται μόνο στην ενέργεια αλλά ότι «υπάρχει πραγματική γεωστρατηγική σημασία σ' αυτό». Επίσης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι  «εδώ βρίσκεται και η υποστήριξή μας σε προσπάθειες, είτε πρόκειται για τον IGB είτε για τη χωρητικότητα σε LNG που έχει προχωρήσει σε ολόκληρη την περιοχή αλλά και τη διασύνδεση της περιοχής σε ό,τι αφορά αυτές τις διάφορες πηγές ενέργειας, όχι μόνο για το αέριο αλλά και για τα πετρελαϊκά προϊόντα και το πετρέλαιο. Ελπίζουμε ότι θα συνεχιστούν, περιμένουμε ότι θα συνεχιστούν (οι προσπάθειες). Είχα πολύ καλές συναντήσεις σήμερα το πρωί με ανώτερους αξιωματούχους από την Ελλάδα, από τη Βόρεια Μακεδονία, καθένας εκ των οποίων είπε ότι η αμερικανική συμμετοχή εδώ είναι πραγματικά μοναδική, πραγματικά εξαιρετική και νομίζω ότι θα σημαίνει πραγματικά καλά πράγματα: περισσότερη διαφοροποίηση στις πηγές ενέργειας, φθηνότερη ενέργεια και υλοποίηση αυτών μαζί με αξιόπιστους συνεργάτες, όπως εταιρείες από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο κ. Π0μπέο αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας στα κεντρικά Βαλκάνια την χαρακτήρισε ως κεντρικό παίκτη. «Η Ελλάδα πρέπει να είναι βασικός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για την Ευρώπη στα Δυτικά Βαλκάνια. Έχουμε κάνει πολλή δουλειά σε αυτήν την περιοχή«, ανέφερε ενώ συμπλήρωσε ότι «βλέπουμε μείωση των συγκρούσεων, περισσότερες ευκαιρίες και βλέπουμε την Ελλάδα ως κεντρικό παίκτη και διασφαλίζοντας ότι αυτή η πρόοδος που έχει σημειωθεί σήμερα συνεχίζεται».

Τέλος για τη συνεχιζόμενη ελληνοτουρκική ένταση ανέφερε ότι «ο τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης δεν είναι μέσω επίδειξης δύναμης, ή μέσω επίδειξης εξουσίας, αλλά μέσω διαλόγου, μέσω διεθνών συστημάτων, συμφωνιών, συνομιλιών, διαλόγου. Έχουμε δει τους Έλληνες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να το επιτύχουν. Ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα το δει με τον ίδιο τρόπο». Ενώ συμπλήρωσε με νόημα ότι «δεν μιλάμε απλώς, πρέπει να βρούμε καλές λύσεις, πρέπει να επιλύσουμε αυτές τις συγκρούσεις με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της Ελλάδας καθώς και των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».