Αυτή τη στρατιά ο Ερντογάν δεν μπορεί να την εξουδετερώσει, όσο κι αν το θέλει



Δύο εκατομμύρια Τούρκοι προστέθηκαν στη στρατιά των ανέργων από πέρυσι - παρά την απαγόρευση Ερντογάν στις απολύσεις, η οποία πήρε παράταση 

Το ποσοστό ανεργίας της Τουρκίας έκανε αλμα στο 13,4% το τρίμηνο ως τον Ιούλιο – παρά την απαγόρευση των απολύσεων που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Το ποσοστό των ανέργων ήταν αυξημένο τόσο ως προς την ίδια περίοδο του 2019 (13%) όσο και ως προς το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο (12,9%), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία σήμερα.

Ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων μειώθηκε κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια, στο 42,4% του εργατικού δυναμικού σε σύγκριση με τον Μάιο έως τον Ιούλιο του 2019.

Οι υπόλοιποι είτε ήταν άνεργοι είτε δεν αναζητούσαν εργασία. Πολλοί εργαζόμενοι στην Τουρκία έχουν λάβει άδεια άνευ αποδοχών από τους εργοδότες τους ή εργάζονται με μειωμένο ωράριο με το μισθό τους να πληρώνεται από την κυβέρνηση.

Η ανεργία στον αγροτικό τομέα αυξήθηκε στο 15,9% από 15,3% πέρυσι.

Το λεγόμενο ποσοστό συμμετοχής στην εργασία αυξήθηκε στο 49% από 47,6% τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, καθώς περισσότεροι Τούρκοι δήλωσαν ότι αναζητούν εργασία. Αλλά υποχώρησε έντονα σε σχέση με πέρυσι: Το ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 53,3% τον Μάιο έως τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επέκτεινε την απαγόρευση στις απολύσεις την περασμένη εβδομάδα, ένα μέτρο που ελήφθη αρχικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 τον Μάρτιο.

Οι απολύσεις στην Τουρκία απαγορεύονται για άλλους δύο μήνες, αναφέρει διάταγμα του Ερντογάν που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης. Το μέτρο επρόκειτο να λήξει στις 17 Σεπτεμβρίου.