Γαλλικά ΜΜΕ: «Δύο καινούργιες υπερσύγχρονες φρεγάτες FREMM δίνει στην Ελλάδα ο Μακρόν»



Η Γαλλία προτίθεται να προσφέρει άμεσα στην Ελλάδα, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, δυο υπερσύγχρονες φρεγάτες, ζήτημα μάλιστα το οποίο συζητήθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, πρόκειται για δυο γαλλικές φρεγάτες FREMM την «Αλσατία» και την «Λωρένη» που ναυπηγήθηκαν το 2019 και βρίσκονται αυτή την στιγμή σε τελικό στάδιο δοκιμών.

Οι φρεγάτες διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής για την οποία ενδιαφέρεται το πολεμικό ναυτικό μας αλλά είναι εξαιρετικές και στον αντιυποβρυχιακό πόλεμο. Έχουν μεγάλη ταχύτητα που φτάνουν τους 27 κόμβους ενώ μπορούν να φέρουν συστήματα που θέλει το πολεμικό ναυτικό μας και για τα οποία έχουν συζητήσει και για τις φρεγάτες Μπελαρά.

Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι οι δυο αυτές φρεγάτες ενδεχομένως να παραχωρηθούν με την μορφή δανεισμού ως πλοία ενδιάμεσης λύσης μέχρι η Αθήνα να καταλήξει σε συζητήσεις για τις φρεγάτες με τις οποίες θα ενισχύσει το πολεμικό ναυτικό.

Κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος των δύο υπουργών συζητήθηκαν και η αγορά 18 αεροσκαφών Ραφάλ, για τα οποία ενδιαφέρεται η Ελλάδα και μένει να οριστικοποιηθεί η αναλογία νέων προς μεταχειρισμένα ενώ συζητήθηκε και το δόγμα αμυντικής συνδρομής το οποίο προβλέπει την στρατιωτική υποστήριξη της μιας χώρας στην άλλη σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής. 

Οι δύο υπουργοί μίλησαν επίσης και για το την έλευση του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ και το ενδεχόμενο διενέργειας κοινών ασκήσεων όταν αυτό θα βρίσκεται στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο.