Επέστρεψε στην Αττάλεια το Ορούτς Ρέις – Δεν ανανεώθηκε η τουρκική NavtexΔεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis με αποτέλεσμα το τουρκικό ερευνητικό, συνοδευόμενο από τα υποστηρικτικά σκάφη να εξέλθει από την παράνομα δεσμευμένη περιοχή και να κατευθύνεται, πλέον, προς το λιμάνι της Αττάλειας σύμφωνα με το ethnos.gr.

Λίγες ώρες πριν τη λήξη της NAVTEX το Oruc Reis διπλασίασε την ταχύτητά του, δίνοντας τις πρώτες ενδείξεις αποχώρησης από την περιοχή. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφακ, η απόφαση για την επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία και τη μη ανανέωση της Navtex, ελήφθη λόγω των συνομιλιών των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Πάντως, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN TV με τη Φαίη Μαυραγάνη «Τώρα Ο,τι Συμβαίνει» ο διεθνολόγος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου, χαρακτήρισε την αποχώρηση του Oruc Reis ως μία ακόμη προπαγάνδα της Τουρκίας. 

Κι αυτό γιατί, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηβασιλείου, δήθεν η Τουρκία θέλει τώρα να δείξει ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε διάλογο βάσει του τεχνικού εγγράφου που έστειλε το προηγούμενο διάστημα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. 

«Εμείς δεν ξεκινήσαμε διάλογο με την Τουρκία. Είναι καθαρή προβοκάτσια. Η Τουρκία δήθεν δέχεται το διάλογο. Η Τουρκία είναι μάστορας στην προπαγάνδα. Η Ευρώπη πρέπει να επιβάλει κυρώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.