Πολεμικό Ναυτικό: Με ορίζοντα παράδοσης το 2022 οι νέες τορπίλες



Γιάννης Νικήτας

Το πρόγραμμα απόκτησης νέων τορπιλών όπως όλα δείχνουν θα ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2020 ή τις αρχές του 2021 όπου θα υπογραφεί η σύμβαση με τη γερμανική εταιρεία. Η ελληνική πλευρά όλα αυτά τα χρόνια με διακομματικές και διαχρονικές ευθύνες καθυστέρησε πολύ ώστε να λάβει εγκαίρως τις απαραίτητες αποφάσεις.

Ως εκ τούτων, όπως έχουμε σημειώσει το ΠΝ περιμένει να λάβει χώρα το ΚΥΣΕΑ ώστε ο ΥΕΘΑ να δώσει το πράσινο φως στη ΓΔΑΕΕ για την έναρξη διαδικασιών υπογραφής της σύμβασης με τη γερμανική εταιρεία. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως οι πρώτες νέες τορπίλες θα παραδοθούν το 2022 στη Διοίκηση Υποβρυχίων παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό μέρους παλαιότερων τορπιλών.

Αξίζει να τονιστεί πως ο διαγωνισμός για την απόκτηση νέων τορπιλών αρχικώς είχε αποκλείσει το σενάριο εκσυγχρονισμού παλαιότερων τορπιλών όμως στη συνέχεια άλλαξε και έγινε «Ανανέωση τορπιλικού αποθέματος» ώστε να εκσυγχρονιστούν και παλαιότερες τορπίλες του ΠΝ.

Οι γερμανικές Seahake Mod4 όπως όλα δείχνουν θα είναι οι νέες τορπίλες του ΠΝ με το επιχείρημα πως η επιλογή αυτή έγινε κατόπιν πλήρης συμβατότητας των Seahake Mod4 με το τακτικό σύστημα μάχης των υποβρυχίων. 

Αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως απορρίφθηκε η ιταλική πρόταση των BlackShark που αξιοποιούνται από τα υποβρύχια «214» της Πορτογαλίας ή γιατί δεν επιλέχθηκε τουλάχιστον η πλέον αναβαθμισμένη έκδοση της Seahake Mod 4, η τορπίλης Seahake Mod 4 ER. Οι Γάλλοι πρότειναν την τορπίλη F-21 που σύμφωνα με τους ίδιους ήταν συμβατή απόρροια του συστήματος MIGAL που λειτουργεί κατευθείαν πάνω στο γερμανικό σύστημα μάχης των «214».

Δυστυχώς, αντί να συζητάμε σήμερα για τον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής των υποβρυχίων «214» συζητάμε ακόμη για τις νέες τορπίλες…