Οι ΕΔ ''σκανάρουν'' τις τουρκικές κινήσεις-Σε θέση μάχης μονάδες επιφανείας του ΠΝ

Οι ΕΔ ''σκανάρουν'' τις τουρκικές κινήσεις-Σε θέση μάχης μονάδες επιφανείας του ΠΝΨύχραιμα και αποφασιστικά οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού στόλου στο Καστελόριζο. 

Πέριξ του Καστελόριζου βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, έτοιμες να εκτελέσουν οποιαδήποτε εντολή αντίδρασης. Σήμερα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, συνοδεία πολεμικών, βρέθηκε στα 9 ν.μ. απόσταση, σπάζοντας το «φράγμα» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, προτού ακολουθήσει νοτιοδυτική πορεία κι αρχίσει να απομακρύνεται και πάλι.

Οι Τούρκοι γνωρίζουν καλά, με οδηγό την κρίση του Αυγούστου, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ατσάλινη ψυχραιμία και δεν θα υποκύψουν σε προβοκάτσια. Αλλά αν αποφασίσουν να παίξουν το τουρκικό παιχνίδι, θα κερδίσουν! Ο κυβερνήτης του Kemal Reis μπορεί να το επιβεβαιώσει. 

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, το πρωί, όταν το Oruc Reis πλησίασε αρκετά κοντά στο Καστελόριζο, η παρουσία ελληνικών πλοίων ήταν ισχυρή και στα σημεία που έπρεπε να είναι για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρα μας. Τα ελληνικά πλοία καθώς και άλλα μέσα ήταν εκεί.

Όπως έχει επισημανθεί, όλες οι κινήσεις του Oruc Reis παρακολουθούνται στενά και από άλλα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων (εναέρια, ηλεκτρονικά).

Το φωτογραφικό υλικό φανερώνει ότι η παραμικρή κίνηση των τουρκικών πλοίων και του Oruc Reis «σκανάρεται» διαρκώς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον οχτώ μονάδες επιφανείας του Ελληνικού Στόλου έχουν παραταχθεί σε… θέσεις μάχης στο όριο των έξι ναυτικών μιλίων, με στόχο να αποτρέψουν το Oruc Reis και τον τουρκικό στολίσκο που το συνοδεύει να περάσουν το όριο των έξι μιλίων. 

Οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού είναι έτοιμες να εκτελέσουν οποιαδήποτε εντολή αντίδρασης, από ασφυκτικό πρέσινγκ στον τουρκικό στολίσκο και στο Oruc Reis, μέχρι εντολή σύρραξης.